Всяка година на 10 февруари – Св. Харалампий, българските пчелари отбелязват професионалния си празник. Светецът се приема като покровител на пчеларите.

На днешния ден се носи мед за освещаване в църквата, за да има здраве и мед през цялата година. Смята се, че този мед продобива лековити сили, затова се пази за специални случаи през цялата година. Това не е случайно, тъй като медът отдавна е доказал своите лечебни качества и е едно от основните лечебни средства в народната медицина.

Св. Харалампий е християнският светец-лечител, който според поверието държи всички болести, а за празника му се месят питки, мажат се с мед и се раздават за здраве.
В българския народен календар денят се нарича още Хараланбей, Араланбей, Хараламповден, Чуминден. Според народните представи св. Харалампий е господар на болестите, главно на чумата.

Екипът на Фермер.БГ честити празника на всички български пчелари като им пожелава здраве, берекет през годината и да продължават да прославят страната ни с неподправения и качествен  български мед!
 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!