Средствата, които трябва да се изплатят от европейските субсидии на земеделските производители са най-важното, което за момента е необходимо да бъде включено в актуализацията на бюджета за земеделие. Това каза в сутрешния блок на БНТ министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков.

Цялата сума, която трябва да се изплати на земеделските производители е около 558 хиляди евро или около 1 милиард лева за следващата година. „Това е една голяма сума, която в този бюджет не може, определено казвам, да бъде планирана и изплатена, посочи министърът и допълни, че целта, която си поставя МЗХ чрез актуализацията на бюджета е да се даде възможност на земеделските производители да получат през тази година около 20-30% максимум до 50% от този милиард. Ако актуализацията на бюджета не се приеме, то няма да има възможност тези средства да бъдат изплатени преди края на годината", посочи министър Греков.

„Ако средствата не бъдат дадени навреме на земеделските производители, те де факто се проявяват като една банка, като дават от себе си, но техните възможности не са безкрайни, те са ограничени. Така че те не могат да разполагат и непрекъснато да дават от себе си средства. Ттова ще доведе до нарушаването на някои агропрактики, които са необходими и пряко ще доведе до спадане на резултатите за следващата година. Ето защо средствата, които са необходими за следващата година трябва да бъдат планирани много по-рано. И аз се надявам, че в следващия бюджет тези средства ще бъдат планирани. Засега просто условията са такива така че да планираме една малка част“, коментира земеделският министър.
 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!