Не само България, а всички страни-членки на Европейския съюз няма да получават европейски средства за производство на тютюн след 2014 г. Това подчерта министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков на среща с протестиращите тютюнопроизводители в Русе, съобщиха от МЗХ. Министърът и зам.-министър Бюрхан Абазов се срещнаха с тях на Дунав мост, където се направи контактна група от протестиращите тютюнопроизводители и зеленчукопроизводители. Разговорите продължиха на среща в Областна администрация Русе. Въпреки усилията на МЗХ и подкрепата на Европейския парламент в целия Европейски съюз се прекратява възможността за подпомагане на тютюнопроизводството чрез директни плащания. Основната причина за това е политиката на страните-членки в ЕС в подкрепа на борбата с тютюнопушенето и опазване на здравето на хората, информира министърът.
 
Греков увери протестиращите, че има подкрепа от правителството за осигуряване на средства от държавния бюджет  за национални доплащания за тази и следващата година. Всяка година, както през текущия период, МЗХ ще продължи да прилага схема за подпомагане на тютюнопроизводителите от националните доплащания, като целта на министерството е да се запази размерa на подкрепата до 2020 г., посочи министърът.

„Тютюнопроизводството е важен поминък и засяга много семейства, в България са регистрирани 31 хил. земеделски производители на тютюн, затова държавата ще продължи подкрепата”, категоричен бе министърът.

На 18 юли в МЗХ ще се проведе Консултативен съвет по тютюна.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!