Както Фермер.БГ информира, вчера стана ясно, че през тази година няма да има прием на проекти по мярка 112 - „Създаване на стопанства на млади фермери“ по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Отлагането на приема на проекти беше обявено от зам.-министъра на земеделието Явор Гечев по време на съвместно заседание на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) и Комисиите по земеделието и храните и по европейските въпроси и контрол на европейските фондове към Народното събрание.
 

2000-2500 са младите фермери, които имат и към момента проектна готовност. На въпрос на Фермер.БГ дали това поредно отлагане няма да демотивира и да откаже завинаги младите фермери, министърът на земеделието Димитър Греков отговори:

[news]„В момента има около 3.5 млн. евро и ако се раздадат на тези 2000-2500 млади фермери ще стане така, че нито ще могат всички да получат финансиране, нито пък ще бъдат удовлетворени напълно тези, които все пак ще получат средства.

Затова решението, което предлагаме, през следващата година тази мярка да стартира с удължен период и с много по-голям капацитет, според мен, е най-доброто решение към момента“.

Стопанската година, обаче, започва на 1 октомври и въпреки идеята за удължаване на сроковете за регистрация от 14 на 18 месеца има много фермери, чиито проекти просто ще изгорят. Като тези на зеленчукопроизводителите, например. „Да, стопанската година започва сега и тези млади фермери трябва да започнат с нови проекти“, коментира този казус за Фермер.БГ проф. Греков.

Въпросът за дадените от фермерите пари за направата на проектите и за онези млади фермери, които вече са направили определени инвестиции, остана без отговор.


© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!