В новия програмен период 2014-2020 г. фермерите трябва да имат повече яснота относно приема на проекти по отделните мерки на Програмата за развитие на селските райони, заяви за Фермер.БГ изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) Мирослав Николов. На въпрос кои са най-големите предизвикателства пред ДФЗ за новия програмен период, г-н Николов коментира:

 

„За нас голямото предизвикателство е това, което предстои през 2014 г., защото започва вторият 7-годишен период. За нас е важно, че ни е дадена възможността да започнем буквално рестарт, тоест натрупаният опит (и положителен, и негативен) да бъде изцяло имплементиран в новата ПРСР 2014-2020 г. Това, което искаме да кажем на бенефициентите, е, че ще се постараем да извлечем максимално поуки от работата досега и да не повтаряме грешките от предходния програмен период“.

 

Николов заяви, че ДФЗ е в постоянен диалог с Министерството на земеделието и храните (МЗХ) и двете институции са единодушни, че е много важно за земеделските производители да има яснота относно приема по отделните мерки. „Нашето виждане е, че всеки прием трябва да бъде предварително обявен, включително и с разпределение по месеци.

 

По този начин бенефициентите ще са изцяло запознати със срокове и процедури, което пък ще помогне да няма допълнително натрупване на проекти и допълнително натоварване на експертите. Целта е да има яснота, за да могат земеделските производители да са готови и при отваряне на прием по дадена мярка, те да могат да кандидатстват“, допълни Мирослав Николов.

 

ВИЖТЕ ВИДЕО:

мярка 112 - ДФЗ 2014

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!