Както стана ясно през изминалата седмица, Еврокомисията одобри предложената от България схема на държавна помощ за производителите, които продават директно от фермите си малки количества храни от животински произход.

 

Предвижда се бюджетът на одобрената помощ за периода от 2011 до 2013 г. да е над 106 млн. лв., според проект на документ, публикуван на сайта на Държавен фонд "Земеделие".


Помощта ще се разпределя до изчерпване на финансовия ресурс. Максималната помощ, която един фермер може да ползва по схемата, е 50% от одобрените инвестиции.


Припомняме, че фермерите, които искат да продават директно от стопанството си месо, яйца, мляко, дивеч или мед, да могат да си купят оборудване и да спазват хигиенните норми за храните.


По-важното, обаче е какви инвестиции ще се финансират:

Около 12 хиляди лева ще получат производителите на храни от животински произход, ако искат да построят магазин, да купят електронна търговска везна, щанд, хладилна витрина и храдилници, за да продават директноот своята ферма определени количества продукция.


Пак толкова могат да ползват производителите на малки количества месо от птици и зайци или дивеч.
Важно за производителите на мляко е, че за директни доставки на сурово мляко от крави, биволи, овце и кози се предвижда по схемата да се получават до 16 хил. лв. за закупуване на един млекомат. Няма да се финансират разходи за оборудване втора употреба.

 

Припомняме, че наредбата за директните доставки на месо, мляко и яйца бе приета в края на миналата година. Само 25 български производители се записаха като директни доставчици на продукти от животински произход, според регистър в сайта на Агенцията по храните. Засега асортиментът е доста еднообразен – офицално по наредбата се продават единствено пчелен мед и яйца. Само една ферма предлага директно краве мляко.


Проблем за фермерите се оказаха не само необходимите инвестиции в техника. Те не могат да продават директно цялото количество месо или мляко от фермата, а определен процент и затова са затруднени да отделят средства за оборудване.

 

Точният размер на помощта и това как ще се прилага схемата, видът на документите и сроковете за кандидатстване ще станат известни, след като бъдат уточнени допълнително на заседание на Управителния съвет на Фонд „Земеделие”.