Държавен фонд Земеделие ( ДФЗ ) промени условията за кандидатстване по 2 мерки от ПРСР. Това са мярка 311 „Разнообразяване към неземеделски дейности” и Мярка 312 „Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия”.

 

Новото изменение въвежда нова клауза към договорите, която цели да създаде допълнителна гаранция за финансовите интереси на Европейския съюз, когато има съмнения за създаване на изкуствени условия от страна на кандидатите. Според ДФЗ подходящ пример за създаване на изкуствени условия е разделянето на едно стопанство на две. С това някои от кандидатите целят да получат два пъти максималния размер на субсидията на проект, заложен в нормативните уредби на мерките.

 

Кандидатите, за които има съмнения за създаване на изкуствени условия, трябва да учредят първо по ред обезпечение за инвестицията в полза на Фонд „Земеделие”, до размера на договорената финансова помощ. Обезпечението се създава при подаването на заявката за окончателно плащане. То става неразделна част от договора за подпомагане и гарантира правилното изпълнение на одобрения бизнес план.

 

Внасянето на допълнителни гаранции не е необходимо, ако част от свързаните кандидати оттеглят заявленията си и остане само един проект за подпомагане.

 

© 2011 fermer.bg