От 2008 до началото на 2014 година Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) и Българският червен кръст раздадоха на хората в неравностойно положение близо 71 хил. тона храна, съобщиха от фонда. Програма „Благотворителност” се реализира успешно през изминалите шест години в България със средства от Европейския фонд за гарантиране на земеделието (ЕФГЗ).

 

Само за последната кампания 2013/2014 г. Фондът и Червеният кръст раздадоха над 16 хил. тона продукти на 331 хил. хора от цялата страна. Те получиха брашно, ориз, захар, олио, фасул, леща, конфитюр, мед, обикновени вафли и картофено пюре. Храните се предоставяха на два транша в пунктовете на БЧК.

 

По този начин хората, които не бяха взели своите пакети с храна на първия транш, можеха да получат цялото полагащо им се количество на второто раздаване. Непотърсените продукти бяха разпредели на домове за стари хора и домове за хора с увреждания в цялата страна. Взаимните усилия на двете институции са помогнали целевата група на програмата да бъде разширена.

 

Така подпомогнатите лица са се увеличили от 266 хиляди през 2008 г. до 331 хил. през 2013 г. Значително повишено е и количеството на предоставените хранителни продукти – от 3 600 тона през 2008г. до 16 хил. тона през 2013 г.

 

В следващия програмен период програма „Благотворителност” ще бъде прехвърлена от Общата селскостопанска политика към Структурните фондове на ЕС. За нея ще отговаря Комисарят по социалните въпроси.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!