На семинар провел се вчера в Трявна зам. изпълнителният директор на ДФ “Земеделие” Светослав Симеонов заяви, че все повече се наблудава тревожната тенденция за отказ на фермери от вече одобрени проекти, кандидатствали за еврофинансиране по мярка 121 за модернизиране на земеделските стопанства от Програмата за развитие на селските райони. Причината за това според Симеонов е основно финансовата кризата, която е засегнала и земеделския сектор, както и ниските изкупни цени в момента на зърното.

 

Проблемът обаче е, че въпреки отказа на част от кандидатите бюджетът на мярката за модернизация на земеделските стопанства е надхвърлен в частта й за закупуване на техника, обясни Симеонов. По тази причина ще спре набирането на нови предложения. Както ясно по-рано, вече е спрян приемат на проекти и за подпомагане на млади фермери, където дефицитът е 33 млн. евро.

 

Като марка за подпомагане на земеделелските производители в условия на финансова криза и недостиг на средства за модернизация на стопанствата с нова техника, държавен фонд „Земеделие”(ДФЗ) ще поиска за 2010 г. от финансовото министерство 100 млн. лв. за рефинансиране на проекти по Програмата за развитие на селските райони, каза още зам.-изпълнителният директор на ДФЗ. Средствата ще бъдат предоставени на банките, които ще го предоставят под формата на кредити с облекчени условия. Така бенефициентите по програмата ще получават по-лесно средства от банките, с който фондът ще се договори предварително като сключи за целта меморандум с тях. Ще се преговаря с всички банки.

 

До края на годината ще бъдат изплатени директните плащания на площ за 2009 г., каза заместник-министърът на земеделието и храните Преслав Борисов. Въпреки че ЕК реши, че заради кризата плащанията може да започнат още на 16 октомври, у нас изплащането на средствата ще стане по-късно заради актуализирането на ортофото картата със земеделските парцели. По-ранното плащане ще доведе до евентуално връщане на средства след това, каза Преслав Борисов.

 

Снимка: perlovec