Голямото крадене на европейски средства е на път да бъде простено. Министри от кабинета на премиера Бойко Борисов са в дебат да се опростят ли на общините финансовите корекции за неправомерно изхарчени пари по САПАРД, съобщи пред журналисти министърът по еврофондовете Томислав Дончев. "Амнистията" за общините нарушители може да струва на държавната хазна 20 млн. лв, уточниха по-късно от кабинета му. Става дума за общини, които са провели обществени поръчки и са избрали изпълнители, които са предложили цени за изпълнение на дейностите три и повече пъти по-скъпи, отколкото струват реално.

Дончев припомни, че проектите по САПАРД бяха вкарани в три списъка - такива с доказани нарушения, спорни и изрядни. Общините нарушители от първия списък би трябвало да се санкционират, но те са поискали амнистия за глобите. Става въпрос за 20 общини, на които им е наложена финансова корекция от 25% от размера на договора или общо 4.058 млн. лева. "Амнистията" означава, че тези пари ще им се покрият от държавния бюджет, вместо по програма САПАРД.

Ако правителството реши да опрости корекцията от 25%, т.е. да плати сумата от хазната, ще трябва да доплати и за други общини, защото "иначе няма да е честно". Те не са получили никакво финансиране, заради корекция от 25%, която смъкнала изпълнението на договора под 50% и според правилата не подлежи на финансиране. Така "амнистията" на нарушения по САПАРД ще струва на държавата 20 млн. лева.

Министърът обясни, че такава мярка едва ли би се обсъждала, ако не беше фактът, че общините са сключвали незаконни анекси към договори по САПАРД след препоръка на служители от Държавен фонд "Земеделие" и не било съвсем коректно сега те да понасят последствията. Министър Дончев каза, че тези служители били повече от един и не знае какво се е случило с тях в последствие. Освен това спорните проекти по САПАРД се били случили отдавна, преди години и сега било трудно да се установи вината на бенефициенти, възложители, изпълнители и т.н.

Общините със сигурност ще бъдат глобени за неправомерно сключени договори по ИСПА, каза министър Дончев, но не уточни размера на финансовата корекция. По-късно от екипа на министъра обясниха, че заради нарушения на Агенция "Пътна инфраструктура" по проектите "Техническа помощ за подготовка на пътни проекти по направление на общоевропейските транспортни коридори" и Възстановяване на транзитни пътища проект ІІІ-част от Пан-европейски транспортен коридор" България ще върне в бюджета на ЕС 3.16 млн. евро.

Общините са едни от най-големите крадци и по Програмата за развитие на селските райони, тъй като с парите, които трябва да  възродят българското село в момента се правят нови канализации, пътища и тротоари в градовете.

 


Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!