Парите за земеделските производители по различните схеми на подпомагане се изплащат в график. До края на годината фермерите ще получат около 1 млрд.лв. Това съобщи земеделският министър Десислава Танева на среща със стопани и агробизнесмени в Добрич. 

ДФЗ: Преведени са 16 млн. лв. преходна национална помощ за овцевъди и козевъди


„880 договора по „Млад фермер” са в областните дирекции на ДФ „Земеделие”, като само 57 от тях още не са сключени. В готовност сме да платим авансите по всички тези договори в рамките на месец ноември”, заяви министър Танева и уточни:

„В момента се одобряват нови проекти по мерките 4.1 и 4.2 и когато бенефициентите подадат заявки за плащане, по най-бързия начин ще бъдат разплатени”. 


През ноември овощарите ще получат и средствата си за зимните пръскания. Финансовата подкрепа е в размер до 100 лева на хектар с ДДС. 


До седмица агроведомството ще започне изплащането de minimis за пчеларите. 1128 са регистрираните пчелини в Добричка област, сочат данните на ОД „Земеделие”, а пчелните семейства през настоящата година възлизат на 60 220.


В началото на декември предстои да се изплатят 121 милиона лева по схемите за обвързана подкрепа в животновъдството на 100 %. На 18 октомври приключи изплащането на 55 % от националната преходна помощ за говеда, кози и овце майки без селекционен контрол. 


Министерството предвижда още в периода 6-12 декември да преведе парите на земеделските стопани по СЕПП, които са около 640 млн.лв., уточни министър Танева. 


„За първи път в седмицата преди Коледа, между 16 и 20 декември, планираме да платим средства за необлагодетелстваните райони. Бюджетът е близо 100 млн.лв. общо по двете схеми”, допълни Десислава Ганева. 


„Ние сме в график по всички активности, за да станат възможни плащанията”, подчерта пред фермерите земеделският министър.