От днес през следващите седем дни ще има топло и предимно сухо време. Развитието на есенниците, където почвената влажност не е ограничаващ фактор, ще протича с нормални темпове при температури около и над нормата, прогнозира агрометеорологът Драгомир Атанасов.

Кога идва дългочаканият дъжд?

В края на изминалия период по-съществени валежи паднаха в Североизточна и Северозападна България. Най-много бяха дъждове имаше в района на Силистра – 20 литра/кв. м, следван от Видин – 16 литра/кв. м, Русе – 11 литра/кв. м, и Ново село и Разград – по 10 литра/кв. м. 

Агрометеоролог: „Падналите дъждове в Североизточна и Северозападна България временно подобриха условията за началните етапи от развитието на зимните житни култури.“

В останалите райони на страната количествата бяха незначителни и там развитието на земеделските култури протича затруднено при дефицит на почвена влажност.

През следващия седемдневен период при пшеницата в агростанции Павликени и Хасково ще се наблюдава фаза поникване, в агростанции Новачене и Силистра – начало на листообразуване, а в агростанции Карнобат, Главиница и Ямбол – трети лист.

Агрометеоролог: „Условията ще са подходящи за почвообработка на полетата, предвидени за пролетни култури, и за засаждане на млади овошки.“

Сега е и времето за пръскане на овощните дървета с 5% разтвор на карбамид след масовия листопад. Третирането да се извършва в тихо време при скорост на вятъра до 2–3 метра/секунда, съветват от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).