Екипи на Министерството на енергетиката и Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще проведат от 15 до 25 януари съвместни проверки на трите електроразпределителни предприятия (ЕРП) в страната за изправността на техните електромери и за коректността на сметките на клиентите.
 
 
Първо ще бъде проверено дружеството на „Енерго-Про“ в Североизточна България, след това - мрежовия оператор на ЕВН в югоизточната част на страната, а накрая – ЧЕЗ в Западна България. Това стана ясно днес по време на извънреден брифинг на министър Теменужка Петкова и на председателя на КЕВР доц. Иван Иванов. 
 
Както Фермер.БГ писа, цените на тока на свободния пазар скочиха през последните седмици с 50% спрямо средните за миналата година. Проблемът стана повод за свикване на извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество тази седмица, но на него социалните партньори не намериха решения.
 
 
В пазарния сегмент „Ден напред“ на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) стойността достигна 207 лв. за мегаватчас без данъци и добавки. Шоковото поскъпване предизвика тревога в целия бизнес, като в аграрния сектор най-засегнати са животновъдните ферми, мандрите и кланиците.
 
Как да се намали борсовата цена на тока, продаван в сегмента „Ден напред“ - отговор на този въпрос ще търсят на заседание в понеделник, 14 януари, представители на държавните фирми в електроенергетиката и на електроразпределителните дружества, заедно с Министерството на енергетиката и КЕВР.
 
Предполага се, че една от причините за шоковото повишение на котировките на свободния пазар е закупуването на големи количества електроенергия от електроразпределителните дружества за покриване на технологичните им загуби именно от скъпия сегмент „Ден напред“.
 
Председателят на КЕВР отхвърли прогнозите, че сътресенията на свободния пазар сега ще предизвикат повишение на цените на тока за бита и малките фирми с 15-20% от 1 юли, когато започва новият регулаторен период. Според доц. Иван Иванов, ако от 1 юли има промяна на тарифите за населението, тя ще отчита единствено годишната инфлация. Този принцип се прилага вече четири години.