Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) отчете официално 7 важни акции в агро сектора за 2014-та година. В своя отчет за дейностите по раследването и противодействието на организираната престъпност и корупцията за предходната година, агенцията посочва 4 операции по пресичане на контрабанден внос на продукти за растителна защита, в т.ч. неразрешени за употреба в България.

 

В отчета на ДАНС се споменава и специализираната акция, проведена през месец Юни, срещу лица придобили незаконно и използвали база данни, собственост на Министерството на земеделието и храните ( МЗХ ). От агенцията отчитат и процесуално-следствени действия в Стара Загора за пресичане на схема за данъчни измами при търговия с месо и месни продукти. От работещ без разрешение цех са иззети месо и готова продукция, подготвена за разпространение в търговската мрежа. В началото на месец Декември е проведена специализирана операция на ДАНС за пресичане на схема за избягване плащането на данъци в особено големи размери при вътрешнообщностни придобивания на месо и месни продукти. При извършените процесуално-следствени действия на територията на София и село Локорско са иззети документация, касови апарати и компютърни конфигурации.

 

В отчета на агенцията се споменават и редица операции свързани с нелегална търговия с тютюн, тютюневи изделия и алкохолни продукти. По информация на Фермер.БГ през 2014-а година ДАНС активно е работила и по въпроса за защита и гарантиране на зърнения баланс на държавата, за което са проведени аналитични дейности. 

 

Основните дейности в работата на ДАНС и през миналата година обхващат широк спектър от дейности - трафик и производство на наркотични вещества; преработка и търговия с оръжия, боеприпаси, общоопасни средства и стратегически суровини; трафик на хора; посегателства срещу митническия режим, паричната, данъчната и осигурителни системи на страната; фалшификации на документи, валута и електронни платежни инструменти; незаконно съхранение и износ на културно-исторически ценности; компютърни престъпления и други деяния с висока степен на обществена опасност. Сред основните приоритети в работата на ДАНС, освен противодействие на самите незаконни деяния, е предотвратяване на възможността за легализиране на финансови средства със съмнителен произход, както и пресичане на корупционни практики, благоприятстващи организираната престъпна дейност.

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!