За отглеждането на зърното - лимец, не са нужни никакви препарати за растителна защита, нито торове. Това заяви при откриването на Втория национален фестивал на лимеца, Даниел Ненков, Изпълнителен директор в холдинга БГ АГРО, който обработва 110 000 дка. земеделски земи в Североизточна България.

 

Отглеждането на лимец има редица преимущества, сподели още арендаторът, който преди 4 години започва с тестови 7 дка лимец, а през последната година площите достигат 2 хил. дка.

 

Добивът тази година е достигнал 250 кг/дка (неолющен лимец). Сред преимуществата на лимеца са лесната сеитба, липсата на необходимост от торене и пръскане с препарати за растителна защита, както и устойчивостта на културата. Жътвата се извършва с конвенционална зърноприбираща техника. Трудност при производството на лимец, като една тепърва прохождаща за стопанско отглеждане култура, е лющенето на зърното, което е обвито в няколко слоя плеви. До момента в България има само няколко специализирани машини за извършването на тази дейност – в Разград, София, Пловдив. Все още е трудна и пазарната реализация на културата, но все повече мелници започват да проявяват интерес към производство от лимец.

 

Единствено камера на Фермер.БГ присъства на събитието.

ВИЖТЕ ВИДЕО ОТ ОТКРИТИЯТ ДНЕС II-и Национален фестивал на лимеца :

Даниел Ненков, арендатор, отглеждащ лимец :

Даниел Ненков - БГ Агро

 

Кой е Даниел Ненков?

Даниел Ненков (роден 1967 г.) е завършил Висшето военно–морско училище “Никола Й. Вапцаров”, гр. Варна, специалност “Корабоводене за гражданския флот”. В периода 1990-1995 г. работи в компании, развиващи дейност на пазара на зърно и живи животни; от 1995 г. – до момента участва в създаването, изграждането и ръководството на структура компании, работещи на пазара на земеделска продукция; през юни 2007 г. учредява „БГ Агро” АД и извършва преструктуриране на “Гифта” АД и обособяване на агробизнеса в БГ Агро; от 1995 г., участва в изграждането и ръководството на структура компании, работеща на пазара на земеделска продукция – компании БУЛАГРО, ГИФТА и др. От 2001 г. е акционер и член на Съвета на директорите на “Гифта” АД; управител е на “Булагро” ЕООД – сега БГ Агро Търговска Компания (1999 – юни 2007 г.) и “Булагро търговска компания” ООД (сега „БГ Агро складово стопанство” ЕООД) от 2001 г. Даниел Ненков е носител на приза „Агробизнесмен на годината” за 2003 г. и на Наградата за принос в морския бизнес за 2003 г.

 

"БГ АГРО" АД – гр. Варна обединява група водещи български компании, специализирани в едро земеделие, дистрибуция на торове и препарати за растителна защита, търговия, съхранение, спедиция и транспорт на селскостопанска продукция.

 

Групата дъщерни дружества "БГ АГРО" включва: "БГ АГРО ЗЕМЕДЕЛСКА КОМПАНИЯ" ЕООД, "БГ АГРО РАСТИТЕЛНА ЗАЩИТА" ЕООД, "БГ АГРО ТЪРГОВСКА КОМПАНИЯ" ООД и "БГ АГРО СКЛАДОВО СТОПАНСТВО " EООД. Неразделна част от структурата на „БГ АГРO” АД са и водещата корабна агенция"КАНОПУС ПРОЦЕСИНГ" EООД, "БУЛПОРТ" EАД със собствена пристанищна инсталация, оперирана съвместно с Пристанище Варна, както и акредитираната по IEC/ISO 17025 лаборатория на "АГРИ ЛАБ КОНТРОЛ" EООД.

 

опакован лимец, производство на БГ Агро :

лимец

 

► ВИЖТЕ ВИДЕО АРХИВ ПО ТЕМАТА :

Даниел Ненков - БГ Агро


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!