Лидия Заркова е единият от двигателите в създаването на семейния бизнес за производство на първия български натурален оцет. Заедно със съпруга си тя основава и развива Органик.бг, а всички продукти на фирмата носят нейното име. Амбициозна и решителна, Лидия обича предизвикателствата, които и носи създаването на непознати за света продукти и се чувства съвсем на място и комфортно в селскостопанския сектор.

ДАМИТЕ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО

Коя е Лидия Заркова и как попаднахте в селскостопанския сектор?

Аз съм от едно родопско село - Сатовча. В Родопите земеделието е част от бита - отглеждаме тютюн, боб, сено, ливади - това е ежедневието. Но родителите ми винаги настояваха със сестра ми да учим и не ни даваха дори да си помислим да останем на село. Завърших икономика във Велико Търново и после работих в администрацията на Окръжна болница Стара Загора.

Сега обаче отново се върнахте “на село”?

Да, така стана. С мъжа ми решихме да инвестираме в земеделие и закупихме земя в Северозападна България. Избрахме мястото, защото в този регион и земята беше евтина, и работната ръка също. Засадихме 100 дка градина с ябълки, в която 6 години влагахме и отглеждахме.

Как се решихте да започнете да произвеждате натурален оцет?

Когато започнахме да продаваме плодовете, преди 7-8 години, точно в този период ни заляха полските и македонски ябълки и изкупната цена беше много ниска - 20 ст./кг. С тези пари не можехме да покрием дори разходите си. Налагаше се да изхвърляме ябълки. Затова решихме да вложим суровината в друго. Четохме, търсихме нещо, което го няма. Така решихме да започнем да произвеждаме натурален ябълков оцет. Бяхме първите в България. В началото беше трудно - много малко хора познаваха продукта - тези, чиито баби са приготвяли домашен оцет. Повечето се обаждаха и питаха защо е мътен, да не е развален. Вкусът и мирисът му също са различни от оцета, на който сме свикнали. Превеждахме информация от чужди сайтове, от интернет, защото на български нямаше такава. За да издържим финансово, продадохме голямата ябълкова градина, направихме по-малка, вложихме средства в оборудване. Всички инвестиции бяха с наши средства, не сме разчитали на програми и кредити. Но успяхме да се наложим.

Какви други продукти произвеждате?

Постепенно разширихме гамата и с други плодове - годжи бери, малина, бъз, арония, шипка, нар. С оцета от годжи бери спечелихме награда на Пловдивския панаир за иновативен продукт, който е единствен в света. Вече изнасяме от него и за САЩ. Имаме запитвания от Хавай за оцета от бъз и малина. Произвеждаме също хранителни добавки и имаме винарна за плодови вина - малиново и боровинково. Сега пускаме и ябълково вино.
Всяка година продажбите ни се увеличават. С растежа правим нови инвестиции, влагаме в машини. Готвим се да въведем и още един напълно нов продукт, непознат в света - клеева тинктура на водна основа. Закупихме патента за производството му от БАН. Предстои да го наложим и популяризираме. 

Семейството ви участва ли в бизнеса?

Цялото семейство са ангажирани. Децата ни са още малки, ученици. Те помагат много, нямат избор. Слагат етикети, затварят капачки на бутилки, редят в кашони. В почивните дни, през ваканциите, когато се налага. Не знам дали ще тръгнат по нашите стъпки, това е техен избор. Със съпруга ми се допълваме много, защото аз използвам моите качества, където трябва, а той - неговите. Преценяваме. Постоянно имаме нови идеи, които реализираме.

Как се чувствате в селскостопанския сектор?

Комфортно. Доставя ми удоволствие, изключително много обичам това, което правя. Обичам новите неща, предизвикателствата. Обвиняват ме в амбициозност, което не е лошо. Всяко нещо, което приема като предизвикателство, ме амбицира и трябва да го направя, трябва да стане, не може да не се получи. Колкото по-невъзможно е, толкова повече ми харесва и го правя.