Евро комисаря по земеделието и развитие на селските райони Дачиан Чолош взе участие в изложението „Салон на земеделието“ в Париж, събитие, в което се отбелязва и петдесетата годишнина на Общата Селскостопанска Политика.

 

Комисар Чолош заяви, че "селското стопанство в тазгодишното изложение е специално издание, защото се отбелязва 50-годишнината на Общата селскостопанска политика, политика, която се развива за да бъде силен партньор в услуга на всички европейски граждани.

 

Тази годишнина ни позволява да мислим за бъдещето, което искаме да дадем на ОСП и трябва да вземем предвид не само аспектите на безопасността на храните, но най-вече правилното използване на природните ресурси от фермерите и развитие на селските райони.

 

Няма връщане назад към досегашните начини на управление на пазарите в земеделието, които се крепят на стари основи, категоричен бе Чолош. Водената досега селскостопанска политика се оказа до известна степшен неефективна, а понякога и извънредно високите разходи за данъкоплатците - неоправдани.

 

Трябва да дадем на земеделските производители една нова политическа рамка, така че да вървят напред по пътя на икономическата конкурентоспособност и дългосрочна екологична устойчивост.

 

Ще продължим с целеви директни плащания за подпомагане на доходите на земеделските стопани, понеже те продължават да бъдат засегнати от поскъпващите производствени разходи, които се покачват по-бързо от цените на собствените произвеждани продукти.

 

На практика продуктите от фермерите се предоставят на обществото за консумация, но остават често невъзнаградени от пазара. За това с ефективни механизми за регулиране на пазара и укрепване на организацията на производството и на производителите, работим за една нова ОСП, чрез която европейските фермери ще има всичко необходимо, за да бъдат успешни. "

 

ВИДЕО по ТЕМАТА :