Парадоксално е, че преди да се потвърди антраксът в Ситово, са умрели над 24 животни, но антракс е потвърден единствено при последните 4 случая. От това следват много въпроси, като какви са били случаите преди тези 4 случая и какви са били мерките, които са били взети?!  Според мен този случай, е много по-тежък от този, който беше в Млада Гвардия, Варненско през 2015. Това каза в интервю за Фермер.БГ д-р Трифон Цветков, председател на Български ветеринарен съюз (БВС). 
 
Д-р Цветков, преди няколко дни ръководствата на БВС и БАБХ проведоха среща относно мерките, които трябва да бъдат предприети за настоящия период. Кои са въпросите, които дискутирахте и решенията, които взехте?
 
На срещата стигнахме до мнението, че най-важното нещо, което трябваше да се свърши бе ваксинацията срещу Заразният нодуларен дерматит, която бе изпълнена при говедата, тъй като това бе опасност номер едно, в резултат на което, данните показват, че няма развитие на това заболяване. Другото важно нещо е, че до края на този месец предстои да приключи ваксинацията срещу Син език, който беше бича през 2015 г. Така че всички наши колеги са мобилизирани, организирани и ще изпълнят тази програма. Също така ще започне и изследването за Туберкулоза, тъй като имаме допълнителни количества туберкулин за провеждане на изследването, което би могло да се извърши успоредно с ваксинацията срещу Син език – извършва се изследването за туберкулоза и на третия ден се провежда ваксинация срещу заболяването Син език. В рамките на този период, до края на месец август, изцяло би могла да бъде изпълнена държавната профилактична програма по отношение на заболяванията Заразен нодуларен дерматит, Син език и Туберкулоза. Остава последното, което още не е определено, тъй като е зависимост от обществените поръчки във връзка с изследването за бруцелоза на кръвните проби, които още текат. Очакваме резултата от тези процедури, за да може да стартира процедурата, но съм убеден, че до края на годината всички мерки, които са предвидени в програмата ще бъдат изпълнени. 
 
Предвид на всички тези болести, които до голяма степен съсипват сектора и както казахте вие, са бич за животновъди, нека да повторим още един път, кои са мерките, които трябва да се спазват, поне в рамките на фермата?
 
Това е много общо. Всеки един фермер има обслужващ лекар, който лекар може спокойно да му обясни и да му каже какво и как трябва да прави. Това, което мога да кажа като общо е, че при създалата се ситуация на Заразен нодуларен дерматит, след самата ваксинация, не бива да се спира прекратява пръскането срещу инсектицидите на болестта. Не бива да казваме и да сме спокойни, че след като се направили ваксинацията, проблемът е решен. Моето послание към фермерите е просто да се доверят на колегите, които обслужват съответните ферми. Нужна е реализация на по-близък контакт между животновъд и вещо лице, по този начин информацията непрекъснато чете. Ако искаме да имаме успех в борбата с всички тези проблеми, това е основното. 
 
Разбрахме за съмнение за антракс в един от вашите животновъдни обекти във врачанското село Бутан, разкажете ни малко повече. Потвърди ли се реално това съмнение?
 
Спомням си този случай, но аз тогава не бях на терена. Наистина съмнението бе в един от моите животновъдни обекти на Методи Кирков в село Бутан. По това време аз пътувах за София, като ми съобщиха за смъртен случай. Веднага проба от изследването бе изпратена в лабораторията във Враца, а оттам са подали и сигнала за съмнение за антракс. Това не съм го изключвал като вариант, тъй като Бутан преди 30-40 години е било огнище на болестта, във връзка с това бе и решението, което взехме. Решихме да организираме пълна ваксинация при говеда, овце и коне, след което получихме информация от лабораторията, че причината за смъртта не е била антракс. Ваксинацията, която ние предприехме обаче е по-доброто решение, въпреки изключването на проява на болестта. 
 
Имате ли информация за случая в Ситово?
 
Да, това е и по-важният случай. Няма две мнения, там е потвърдено за 4 случая на антракс. Парадоксалното е, че преди да се потвърди това заболяване, за което няма съмнения, че е антракс, преди това са умрели над 24 животни, но единствено антракс е потвърден при последните 4 случая. От това следват много въпроси, като какви са били случаите преди тези 4 случая и какви са били мерките, които са били взети?! Там се коментира за нитратно отравяне, което аз не приемам. Не искам да влизам в детайлите на случая, но очаквам доклад от официалните власти по случая и едва тогава мога да коментирам. Фактът е безспорен, че има потвърдени случаи на антракс, а според мен този случай, е много по-тежък от този, който беше в Млада Гвардия, Варненско. Ако се направи една ретроспекция на всички неща, много въпроси трябва да получат отговор. 
 
Ваксинацията срещу Син език тече, кога се очаква да приключи?
 
Срещу болестта Син език беше проведена ваксинацията, която е отчетена при дребните преживни животни, но в същото време тази ваксинация трябва да бъде проведена и при едрите преживни животни. Срокът за ваксиниране трябва да приключи на 1-ви септември, в частта, в която е с първичен статут. Има обаче едно второ условие, което трябва да се спазва. Родените телета преди 1-ви септември трябва да бъдат ре-ваксинирани. След крайната дата за ваксинация (1-ви септември) ще бъдат ре-ваксинирани само тези, които са родени след 1-ви септември. Срещу Син език ще бъде ваксинирана цялата страна. 
 
Г-н Цветков, благодаря ви за цялостната информация. Разговорът ни върви към своя край, но искам да ви задам един последен въпрос, спекулация ли е изписаното, че БАБХ не се е разплатила с ветеринарите?
 
Мога много отговорно да ви кажа, че няма разминаване и не може да има разминаване по нашите уговорки с БАБХ. Ваксинацията срещу Туберкулоза бе изплатена през месец декември, като това е реализирано и е факт. Това, което предстои е, до 15-ти август да бъдат изплатени извършените ваксинации срещу нодуларен дерматит. Това е нашата уговорка и това уточнихме и на срещата на УС на БДС и БАБХ. Също така в края на месец август трябва да бъдат приключени и всички мероприятия по отношение на ваксинацията срещу Син език. В същото време са разпределени 450 хил. дози туберкулин, така че всички колеги ще имат на разположение, през този период, да работят и да изследват за Туберкулоза.

 

ИНТЕРВЮ НА

Христина ВАСИЛЕВА