Очакваме през септември ЕК да одобри нотификцията за удължаване с две години на преходния период за млечните ферми 2 -ра и 3 -та категория. Това съобщи министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков на среща със земеделски производители и животновъди в Кърджали.

 

По думите му това би дало отсрочка на над 33 000 ферми в България да се подготвят, за да отговорят на изискванията на ЕК. „Само в област Кърджали от 3-та категория са над 6 000 млечни ферми“, припомни министър Греков. Според него през септември се очаква и одобрение на промяната на наредбата за добив на мляко, в която се предвижда ферми с 3 крави да бъдат категоризирани в 1-ва група. „До момента млечна ферма от 1-ва група е тази, в която се отглеждат 5 и повече крави.

 

С промените в Наредбата за тези, отглеждащи от 3 до 10 млечни крави ще се разреши съхранение на млякото само в хладилни условия. С това се облекчават изискванията за съхранение на млякото в помещения с хладилни вани и се спестяват значителни разходи за тези фермери“, заяви министърът.


Министър Греков информира събралите се животновъди, че в новата ПРСР се предвижда малките ферми да се подпомагат със средства от 1 250 евро до 1500 евро. „Удължаването на преходния период, промените в наредбата и по-доброто финансово подпомагане - всички тези мерки се взимат в защита на фермите, които все още не отговарят на изискванията на ЕС“, посочи министърът. Греков бе категоричен, че ще се търсят и други възможности за допълнително подпомагане на животновъдите. Министърът припомни, че едва през 2016г. техните субсидии ще се изравнят с тези на колегите им от другите страни в ЕС.


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!