След решение на ЕС за засилване на контрола върху вноса на цитрусови плодове от Южна Африка, от най-голямото фермерско обединение Copa Cogeca разпространиха становище, в което се посочва, че приетите мерки за предотвратяване на заболяването „черно петно“ са недостатъчни.

 

От Copa Cogeca са категорични, че „решението на ЕС за засилване на контрола върху вноса на цитрусови плодове в Еврозоната от Южна Африка, чиято цел е защита срещу разпространението на болестта “черно петно” са крайно недостатъчни и са необходими много по-решителни действия“. От фермерското обединение определят решението като крачка, подобряваща ситуацията, но недостатъчни.

 

„Трябва да се отчетат изцяло препоръките, направени от Европейския орган за безопасност на храните (EFSA) през февруари 2013 г. EFSA изрично подчертава, че е налице сериозен риск от навлизането на заболяването „черно петно“ в ЕС чрез вноса на цитрусови плодове, заразени с болестта“, е записано в становището на Copa Cogeca. Според организацията механизмите за контрол билижат подобрение, но в решението на ЕС не са предвидени конкретни мерки, които трябва да бъдат предприети, ако има засечени повече от шест партиди, в които е констатирано заболяването.

 

„Призоваваме ЕК да въведе мерки, които се прилагат автоматично, за да се ограничи вноса от Южна Африка при констатирани повече от 6 партиди плодове с налицие на „черно петно“, заявяват още от Copa Cogeca. От организацията припомнят, че през миналата година са били констатирани 40 пратки и настояват по-строги мерки за контрол на местоназначението на плодовете.

 

От Copa Cogeca предупреждават, че ако заболяването навлезе в ЕС, щетите ще бъдат огромни и ще са свързани с огромен разходи за държавите-членки, земеделските производители и земеделските кооперации.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!