Африканската чума по свинете (АЧС), за която до преди година само чувахме да се говори в Европа и Китай, се опитва да превземе и България.

Африканската чума превзе нови територии - два първи случая в Русенско

Центърът за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ) направи прогноза за хода на епизоотията през тази година. Изводите са негативни, като според експертите съществува висок риск от поява на болестта и във Франция, Германия, Австрия, Финландия, Словакия, а и в други страни.

Относно България, центърът оценява риска като много висок, особено след последните регистрирани огнища. В тази връзка от ЦОРХВ дадоха предложения и препоръки за превенция.

„От съществено значение е стопаните да спазват правилата за превенция на заболяването и при всички случаи на съмнения за болни или умрели свине трябва да бъдат докладвани незабавно пред официалните ветеринарни власти. АЧС е заболяване с потенциал за бързо разпространение, вирусът е изключително устойчив в околната среда и замърсени с него продукти“.

От центъра цитират европейски регламент и български наредби. Според тези документи и разписаните в тях мерки, следва всички свине в 3 км зона да бъдат убити по хуманен начин, с цел предотвратяване разпространението на вируса. 

„Това е така нареченият метод “stamping out”, т.е. тотално депопулиране. Междувременно от всички свине се вземат проби за вирусологично изследване при 95% разпространение и 10% достоверност и се изпращат в специализираната лаборатория за изследване. Целта на това пробовземане е да се установи действителното разпространение на болестта. Този резултат е от изключителна важност за епизоотологичното проучване и за по-нататъшните мерки за ограничаване на заболяването независимо, че все още животните могат да изглеждат привидно здрави и дори и да не са показали клиника на болестта“, пише в доклада на центъра.


Сред техните препоръки са още изготвяне на листовки и информационни материали за граждани, както и обръщане на особено внимание за изпълнение на програмата за намаляване на плътността на популациите от диви свине. 

„За да се предпази едрото промишлено свиневъдство у нас, в което през последните години се извършиха революционни промени по отношение на развъдно-подобрителната дейност и се въведоха съвременни технологии, гарантиращи хуманното отношение към животните и биосигурността на стопанствата е необходимо да се оставят 20 километрови свободни от домашни прасета зони около тях“, обясняват експертите от центъра.

Според тях е нужно в най-кратък срок областните управители да издадат съответните разпореждания по какъв начин да се депопулират домашните свине в тези региони.