Чували ли сте за Чилино? А опитвали ли сте вино с чили? 
 
Словенецът Матик Визяк печели редица златни и сребърни медали със своя продукт. Ето какво разказа той за Фермер.БГ.
 
 
“Преди 4 години на мен и моя баща ни хрумна екстравагантната идея, че може да произвеждаме нещо по-различно. По това време се проведе и първия чили фестивал в Словения. Тогава никой не отглеждаше чили в страната. На изложението видях всякакви продукти. Бях изумен какви комбинации правят хората с чили – чили в бира, шоколад с чили и какво ли още не. От всички възможни комбинации липсваше само една – чили с вино. Отне ни една година, за да произведем хубаво вино, защото когато пиеш, трябва да изпитваш удоволствие от крайния резултат. И ето ни тук – единствените производители в света”, каза Визяк, който е и президент на Асоциацията на чилито в Словения.
 
През тези 4 години, зад гърба си фермерът има множество отличия – златен и сребърен медал от изложения в Ню Йорк, както и национални награди. 
 
“Основният ни фокус вече се измести леко. Имаме пчелни семейства, лозя, чили. И ако допреди се занимавахме с всичко това, сега сме фокусирани най-вече в производството на Чилино. Както се казва това е моята кокошка със златно яйце”, добави Визяк.
 
Снимка: o-sta.si
 
Словенецът управлява ферма от 2 ха. 
 
“В наши дни хората имат изключително грешна представа, мислейки, че не можеш да успееш с малка ферма. Нашето стопанство е от 2 ха и е перфектният пример затова как може да си ефективен и продуктивен. Във фермата работи моето семейство, заедно с още едно семейство – наши приятели. Бих казал, че се справяме добре”, заключи Визяк.
 
През 2017 г. Матик Визяк печели и наградата за иновативен млад фермер. 
 
“Смятам, че успехът е главно дързост, креативност и смелост. Това са истинските мотиватори на новите идеи”.