Пункт за управление на животински отпадъци строят в град Тервел. Обектът, който ще се изгражда представлява сграда, оборудвана с хладилни камери. В тях ще се съхраняват след шоково замразяване специфични животински продукти. В най-общия случай такива са отпадъци от мандри, кланици, ферми, търговски обекти за месни и млечни произведения.
 
Инвестицията се финансира по общински проект, одобрен за реализация по Програма за развитие на селските райони. Теренът, в който ще се строи е собственост на Община Тервел, има площ от 2 дка и се намира в бизнес-зона „Североизток" на гр. Тервел, уточниха от Общината.
 
Инвестицията, която се финансира по Договор за финансово подпомагане между Община Тервел и Държавен фонд "Земеделие" включва три основни дейности: изграждане на нова сграда, оборудване на сградата с хладилни камери и технологично оборудване и доставка на специализиран и вътрешнозаводски транспорт (три броя камиони с хладилни фургони, кранове и повдигащи устройства, транспалетни колички, електрокар). Пунктът ще разполага с локална пречиствателна станция и автомивка.
 
Технологичният процес обхваща: събиране на отпадъците чрез специализирания транспорт, приемане и подготовка за замразяване, замразяване, съхранение, експедиране на отпадъците за екарисаж. 
 
Капацитетът на пункта е 25 000 кг. oтпадъци. Стойността на инвестицията е както следва: 525 000 лв. без ДДС за строителни работи, 693 000 лв. без ДДС за хладилно и технологично оборудване и 478 000 лв. без ДДС за специализиран и вътрешнозаводски транспорт. Освен основните дейности, в проекта са включени още разходи за: проектиране, строителен и авторски надзор, доклад за съответствие на инвестиционния проект със съществените изисквания за строежите.
 
След като бъде изграден ( което следва да стане факт до края на лятото на 2015 г.), пунктът ще осигури работа на осем души от Община Тервел.
 
Пунктът ще подобри условията за работа на фирмите, които развиват дейност в сектора животновъдство и преработване на животинска продукция. В страната са финансирани за изграждане още три такива пунктове - в общините Стралджа, Съединение и Роман. 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!