Малка ферма в Долна Саксония предложи нов сорт картофи „Червена Емалия“  - с червено месо и наситен вкус, който си спечели прозвището „Картоф на годината“ в Германия.
 
 
Червените картофи са добре познати и в България, но сортовете, като „Ред барон“, „Амороза“ и „Стемстер“,  имат червена кожица и светложълто месо.
 
За разлика от тях, сегашният хит „Rote Emmalie“ е с лилава „черничена“ кожица и наситено червен цвят на вътрешността. Той се дължи на голямото количество антоциан, обяснява superagronom.com.
 
 
Антоцианите са мощни антиоксиданти, които се съдържат в големи количества в боровинките, малините, къпините, черешите, нара, червеното грозде, червеното цвекло, сините сливи.
 
Вкусните и полезни за здравето картофи, които при това са с необикновен цвят, имат всички шансове да се превърнат в модна тенденция на годината, казват наблюдатели.
 
 
Засега обаче „Червена Емалия“ трябва да премине през процедурата за държавна регистрация. Скоро след това посевният материал ще бъде пуснат на пазара, обещават създателите на новия сорт.