В Северозападна България по никое време цъфнаха череши.

Какво ще е времето през октомври?

„Според поверието това вещае студена зима, но аз не съм съвсем сигурен, защото миналата година същото се случи с ябълките в овощната ми градина, а през целия сезон така и не падна сняг. За мен е важно да знам всъщност защо се случва и дали е някаква аномалия, която застрашава фиданките ми”, притеснява се Валентин Димитров, който е нов в бранша.

За да провери дали проблемът не е само негов, той вече е говорил със свои колеги. Оказало се, че и при някои от тях се случва същото особено в равнинната част на региона.

„Не става дума за никакви предсказания за лоша зима, а за проблем, който може да се задълбочи, но може и да се реши навреме. Причина за такъв цъфтеж може да бъде градушка, която е обрулила листната маса и това е нарушило нормалния начин на живот на растението, може да заболяване на дърветата, но в случая по скоро е третото - засушаването. Затова се случва предимно в равнината, където тази година почти нямаше валежи със стопанско значение”, обяснява агроном Дамян Петров.

Цъфтежът по никое време всъщност наистина е опасен предимно за младите фиданки. За да се справят стопаните навреме най-добре е да премахнат всички цветове и да осигурят напояване, което да отговоря на стандартните норми за това в зависимост от възрастта и вида на дърветата. Добре е също около тях да се почисти старателно и наблюдението да продължи.