Внесеното в Чехия от Полша месо от болни крави някои елитни пражки ресторанти предлагали на клиентите си като „висококачествено аржентинско говеждо месо“ и го продавали на цена около 40 евро на порция, това съобщи в сряда пред журналисти министърът на земеделието на републиката Мирослав Томан, пише dairynews.ru.

Скандалът със заразеното говеждо в Полша продължава

По-рано полският телеканал TVN24 съобщи за нелегална кланица на територията на Полша, където са били клани болни крави, а месото им е било изнасяно зад граница. По този начин в продажба са постъпили около 9,5 тона некачествено говеждо месо, като 1/3 от него е било внесено в 10 страни от ЕС.

В Чехия, съгласно съобщението на местната ветеринарна инспекция, са били доставени около 300 кг месо, от които 137 кг вече са били продадени на клиенти.

В момента продажбата на заразеното говеждо месо в Чехия е спряна, а по границите с Полша е въведен контрол на всички товарни камиони, превозващи храна от страната.

Когато говоря за това, че месо от болни крави от Полша е попаднало в ресторантите в Прага, нямам предвид  заведения за бързо хранене. Става дума за елитни ресторанти в центъра на столицата. В тези заведения полското месо се е предлагало като аржентинско говеждо, като нерядко порцията е струвала около 40 евро, каза Томан.

Министърът не конкретизира за кои ресторанти става дума, само допълни, че сред тях не са китайски заведения за хранене.