МЗХ полага усилия да запази редките местни породи животни и един от механизмите за това е по линията на държавните помощи чрез предоставяне на средства на развъдните асоциации за отглеждане и поддържане на автохонните популации. Освен че са носители на ценни генетични качества, те са устойчиви на болести и на климатичните условия, заяви зам.-министър Бюрхан Абазов по време на среща с Хайнц Остерло, президент на Германската асоциация за търговия с говеда и месо, в рамките на „Ануга” 2013.

Генетичните особености на старите български породи животни имат важна роля за развитието на животновъдството. Нашето предложение е експорт на автохтонни породи, които да бъдат отглеждани и включвани в селекционната дейност, както и за засилване на двустранното сътрудничество в областта на търговията с живи животни и месо, обясни Хайнц Остерло.

Зам.-министър Бюрхан Абазов беше част от официалната делегация за откриване на Международния панаир „Ануга” 2013, който се провежда от 5 до 9 октомври 2013 г.  в Кьолн, Германия. Той посети двата национални щанда, на които 37 български фирми презентират богатата гама на своите продукти от различните направления: месни и рибни продукти, шоколадови и захарни изделия, консерви, мляко и млечни продукти и безалкохолни напитки. На българските щандове гостите имат възможността да опитат родни специалитети, приготвени лично от кулинарния водещ Ути Бъчваров, съобщиха от МЗХ.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!