Британската свиневъдна асоциация (NPA) подаде жалба в Управлението по рекламни стандарти (ASA), посочвайки, че рекламата на Amazon Echo Dot показва как се храни домашна свиня с отпадъци от храна, което е забранено в страната от 2001 г., пише agroxxi.ru.

Пробив: Ваксина срещу Африканска чума по свинете

Забраната е въведена след като свине, хранени със заразени отпадни хранителни продукти, заболяха от шап, което доведе до епидемия сред животните през указаната година. Загинаха милиони селскостопански животни, а икономиката на Острова загуби 12 млрд. лири. Храненето на свине с хранителни отпадъци е незаконно на цялата територия на ЕС от 2002 г.

В момента Великобритания се намира в състояние на повишена готовност за африканската чума по свинете, която, както при шапа, може да се разпространява чрез заразено месо.

Изпълнителният директор на NPA Зои Дейвис заяви, че това, което е най-обезпокоително в цялата реклама, е, че поощрява незаконни действия. Тя конкретно посочва заплахата от африканска чума по свинете, която върлува в ЕС, Китай и други азиатски страни.

Дейвис подчертава, че АЧС може дълго време да оцелее в месо и по този начин вирусът мигрира от страна в страна. Когато хората са невнимателни, те може да заразят животните с болестта.

АЧС към днешна дата не е регистрирана във Великобритания. Усърдно работим с другите отраслови групи и правителства, за да предотвратим възникването на огнище, включително се опитваме да информираме обществото за риска от храненето на свинете с хранителни отпадъци, допълва изпълнителният директор.

Тази реклама подрива всичките ни усилия, подчертава тя.