В конференция на тема Година на географските означения в България, посветена на първата година на кампанията Да защитим българския вкус стана ясно, че сдружение Хора и традиции ще стартира процедура по регистрирането на брежанския кестен като защитен български вкус и продукт, съобщи Дарик. 
 
На форума бяха представени резултатите от съвместните инициативи по идентифициране на потенциалните български кандидати за вписване в Европейския регистър на схемите за качество на селскостопанските продукти и храни, както и доклад за иконимическите и социални ползи от схемите на Еворпейския съюз за качество на селсктопанските продукти и храни.
 
„Българският вкус и българските продукти трябва да бъдат защитени. Това e много добър стимул за производителите в обезлюдени и по-крайни региони на България", заяви Момчил Неков, евродепутат. 
 
По думите му, у нас може да се развиват био институтите, които да произвеждат и да разширяват обема от български сортове, които са пригодени за нашите почвено-климатични условия.
 
„Имаме реални шансове да защитим брежанския кестен и да върнем славата на нашия край. Процесът е дълъг, труден, но ние не се плашим от трудностите, защото всичко е в наши ръце.", сподели Румяна Панова, председател на сдружението.
 
Засега България има успешно регистрирани като защитено географско указание само два продукта - горнооряховски суджук и българско розово масло. Като храни с традиционно-специфичен характер са регистрирани "Кайсерован врат Тракия", филе "Елена", "Панагюрска луканка" и роле "Трапезица". Очаква се към тях да бъде добавена и "Говежда пастърма", като процедурата в Брюксел е към своя край.
 
Страната ни няма нито едно вписано защитено наименование за произход, но вече е в ход национална процедура по регистрацията на странджански манов мед.