Излизането на Великобритания от ЕС заплашва голяма част от тазгодишната реколта от аспержи в страната да остане в земята заради липса на сезонни работници главно от България и Румъния.
 
 
Всяка година британският сектор „Плодове и зеленчуци“ разчита на до 80 000 сезонни работници от ЕС, отбелязва агенция Ройтерс в репортаж за проблемите в селското стопанство на страната в навечерието на Brexit.
 
В миналото молбите за работа са заливали посредническите агенции, но през последните две години интересът силно намалява, тъй като работниците от Румъния и България предпочитат да отидат в други страни членки на ЕС.
 
През последните два сезона селското стопанство на Великобритания е изпитвало недостиг на около 10 000 работници. Това излага на риск доставките на храни и принуждава стопанствата да плащат по-високи заплати и бонуси, отбелязва агенцията.
 
 
Очаква се в края на лятото, когато работниците искат да напуснат, фермите да им предлагат безплатно настаняване и заплащане на разходите за полети до родината в замяна на траен ангажимент.
 
В продължение на почти 100 години семейството на Крис Чин е отглеждало аспержи в хълмовете на долината Уайе в Западна Англия, разказва Ройтерс. Стопанството има над 10 млн. лири годишен оборот, но е почти напълно зависимо от сезонните работници мигранти.
 
Прибирането на реколтата става на ръка. Аспержите растат много бързо. Затова понякога брането им е по два пъти на ден. 
„Наистина вече сме в положение, при което или внасяме работници, или внасяме аспержи“, споделя фермерът.
 
Неговото стопанство е сключило договори с 1 200 сезонни работници, които трябва да започнат да пристигат в края на този месец. Тревогата на собствениците е, че много ог чужденците няма да се появят. Това ще означава, че голяма част от ценната реколта ще остане неприбрана в земята.
 
 
„Ако хората са с 20% по-малко, ще съберем с 20% по-малко аспержи. Земеделието в Обединеното кралство не работи с голям марж, така че намаление от 20% означава, че излизаме на загуба, а 50% биха могли да ни потопят“, обяснява Крис Чин.
 
Той вече има неприятен опит. През януари тази година 20 от 100-те работници, които е трябвало да помогнат за отглеждането на културите във фермата, не се появили. От 247 чужденци, които трябва да пристигнат между 31 март и 6 април, 125 все още не са резервирали полетите си.
 
Британските ферми обикновено плащат на работниците си минималната работна заплата за страната, която е 7,83 лири на час (по курса за днес това прави 17,67 лв. на час - бел. ред.), плюс бонуси, свързани с изпълнението.
 
Ако Великобритания се съгласи на Brexit със споразумение с ЕС, ще има преходен период, през който свободното движение на хора ще се запази до края на 2020 г. При развод без сделка гражданите на ЕС, които пристигат след датата на излизането на страната от Общността, ще трябва да се регистрират за работа, когато се наемат за повече от три месеца.
 
Късно вчера оставащите 27 държави членки решиха единодушно на заседание на Европейския съвет да дадат отсрочка за излизането на Великобритания от ЕС. Brexit ще се отложи от 29 март поне до 12 април за излизане без споразумение.
 
Срокът ще бъде удължен с още четиридесет дни - до 22 май, при условие, че британският парламент одобри до края на март споразумението за излизане на Великобритания от Съюза.