Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов и представители на организации от секторите плодове, зеленчуци, картофи и биопроизводство, подписаха споразумение за изпълнение на исканията на бранша. Ще бъде назначен заместник-министър с ресор „Плодове, зеленчуци, картофи и биоземеделие“, който ще бъде предложен от тях. 
 
 
"Преди минути подписахме споразумението. Все още остава да изберем новия зам.-министър. А след това той ще трябва да си избере и останалия екип", коментира за Фермер.БГ Божидар Петков, председател на Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните.
 
Предстои и изготвянето на стратегия и план за действие за  възстановяване и развитие на секторите. Ще бъде приет и пакет от мерки в краткосрочен и дългосрочен план, с цел осигуряване на съответния бюджет за 2019-2022 г. и в рамките на новия програмен период. С цел изработване на политики и стратегии, съвместно с браншовите организации, ще бъде създаден и Консултативен съвет по биоземеделие. 
 
В документа, разписан от двете страни, е заложено и създаването на дирекции „Плодове и зеленчуци“ и „Биологично производство“, във функциите, на които да бъде включено и развитието на планинското и полупланинското земеделие.
 
Деветте браншови асоциации, подписали споразумението, се споразумяха с ресорното ведомство и за създаване на консултативен съвет по биологично земеделие. Неговата цел ще бъде да изработва политики и стратегии с бранша.