В рамките на селскостопанското изложение в Добрич, репортер на Фермер.БГ разговаря с един от големите зърнопроизводители в България - Божидар Митов. Според Митов, изложението е организирано много добре и площадките са пълни със техника, но прави впечатление, че лиспват някои от големите вносители на агро машини.

 

На въпрос какви са очакванията за цената на слънчогледа и царевицата тази година, Божидар Митов заяви, че цената на маслодайния слънчоглед трябва да е на нивата, на които бе търгувана рапицата този сезон. Според него нормално е цената да е в рамките на 600-630 лв./тон, но реално пазарът ще се адаптира към тазгодишната цена съвсем скоро, когато приключи жътвата на слънчогледа и стане ясно какви са прибраните количества и какво е търсенето.

 

Очакванията на Божидар Митов относно цената на царевицата са тя да е близка до пазарната цена на пшеницата. Очакванията за пазарна реализация на царевица от новата реколта следва да бъдат от минимум 250 лв./тон нагоре, като за качественото зърно цената трябва да е близка до цената на пшеницата, която сега се търгува около 300 лв./тон. заяви още Митов.

 

 

още по темата :


От Форума на Фермер.БГ - Слънчоглед - жътва 2010

 

Царевица 2010 - очаквани цени

 

Стоков пазар - Цена на царевицата Август 2010