Утре животновъдите от Кърджалийска и Смолянска област ще се съберат, за да обсъдят какви мерки ще предприемат, тъй като са платили данъците си, а не са получили субсидии. „Ще вземем решение по какъв начин ще реагираме, защото очакването беше, че ще вземем парите си по нормален начин, но явно и този път има проблеми”, алармира председателят на Националната животновъдна асоциация Бойко Синапов.

Срокът за подаване на удостоверения в ДФЗ за платени данъци от страна на животновъдите бе удължен до края на януари. Но според Синапов почти всички са се изплатили на държавата още през декември. Той смята, че  животновъдите са объркани и не знаят какво точно се случва, от къде идва тази обърквация.

Поради това растат настроенията за протести сред стопаните. 70-80 на сто от животновъдите в Кърджалийска и Смолянска област не са получили парите си на глава животно в срок, сочат данните на организацията. „По региони започва да зрее едно доста голямо напрежение, клонящо към протести", подчерта животновъдът.