Министър-председателят Бойко Борисое е категоричен, че няма да отстъпи по отношение на свързването на ведомствените бензиностанции на земеделските производители с НАП. На пресконференция премиерът заяви: „Въпреки несъгласието на фермерите и ведомствените бензиностанции, те трябва да се свържат със системата на НАП, за да се отчитат онлайн приходите им“.

 

Борисов възрази на аргумента, че това е скъпо. Според него свързването на един обект излиза около 5 хил. лв. На тази сума той противопостави субсидиите за земеделските стопани, които предстои да им бъдат платени: „1,1 млрд. лв. субсидия ще им дадем, така че не могат да казват, че няма пари”, каза Бойко Борисов.

Фермер.БГ припомня:

Ведомствените бензиностанции, от които земеделските производители зареждат горива за селскостопанските машини, трябва да се оборудват с нивомерни устройства и касови апарати. Изискването влезе в сила от 1 януари с промени в Закона за данъка върху добавената стойност, обнародвани в Държавен вестник на 24 декември и изненада неприятно земеделските производители в първите работни дни на новата година.

 

Промените в чл. 118 на ЗДДС, направени на връх Коледа в § 15 от ПЗР на Закона за държавния бюджет, задължават от 01.01.2015 г. земеделските стопанства да бъдат оборудвани с фискални и нивомерни устройства при зареждане на селскостопанските машини с течно гориво за производствена дейност.

 

Още в първите дни на работната седмица започнаха и проверките на НАП и Митници за наличието на нивомери и касови апарати на ведомствените бензиностанции, като заради „неспазване на изискванията“ бяха запечатани бензиностанции на земеделски производители.

 

Предприетите действия от страна на държавата предизвикаха недоволството на целия селскостопански бранш и най-големите неправителствени организации – Националната асоциация на зърнопроизводителитеАсоциацията на земеделските производители в България,Съюзът на земеделските кооперацииНационалният съюз на говедовъдитефирми – доставчици на горива и др. излязоха с официални становища. С тях браншовиците настояват изискването за оборудване на ведомствените бензиностанции с касови апарати и нивомери да се отмени, тъй като промените са направени от държавата „тихомълком“ и без обществено обсъждане. Освен това те ще обременят финансово земеделците, а раелно „не става ясно какъв ще е ефектът от тези промени“.

 

От Финансовото министерство публикуваха на 9 януари промени в Наредбата за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства. Според проекта на Наредбата до 31 януари 2015 г. НАП ще извършва първоначални проверки на стопанствата, които зареждат течни горива за собствени нужди по чл. 118 от ЗДДС, като в случаите на несъответствие с изискванията, ще се дава едномесечен срок за привеждане на дейността по зареждане на течни горива за собствени нужди в съответствие с изискванията на наредбата.

 

На 12 януари Националната асоциация на зърнопрозводителите свика извънредно заседание на Разширения си управителен съвет. В него участваха и представители на още няколко браншови организации в сектор Земеделие. Те приеха обща декларация за отмяна на изискването за монтиране на нивомери за ползваните от земеделските производители горива, прокарани с промените в Закона за данъка върху добавената стойност в края на миналата година. Декларацията официално ще бъде представена на премиера Бойко Борисов и министрите от кабинета с искане за диалог по тези промени.

 

Декларацията срещу промените в ЗДДС е подписана от 12 неправителствени организации: Национална асоциация на зърнопроизводителите; Асоциация на земеделските производители в България; Българска асоциация на фермерите; Българска асоциация биопродукти; Национална асоциация на младите фермери в България; Българска асоциация на производителите на оранжерийна продукция; Асоциация на овощарите в България; Национален съюз на говедовъдите в България; Асоциация на млекопроизводителите в България; Асоциация на индустриалното свиневъдство в България и Съюз на гъбопроизводителите в България.

Наредбата по прилагане на член 118 от Закона за ДДС за оборудване на ведомствените бензиностанции с касови апарати и нивомери няма да бъде обнародвана докато не се постигне консенсус със земеделските производители. Това е уверил финансовият министър Владислав Горанов земеделските браншови организации на среща в петък (16 януари), съобщи за изпълнителният директор на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Наталия Тодорова. Проверките на НАП и Агенция Митници във ведомствените бензиностанции, въпреки всичко продължават. Обсъждането на казуса продължава между браншовите организции, министъра на финансите Владислав Горанов и НАП.

 


© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!