Интересно на каква статистика се основава твърдението на премиера Бойко Борисов, че 100% са платени сумите към земеделците, дължими за 2009 г., което той публично обяви на пресконференция днес.

Интересно е, защото явно Борисов пропуска към групата на земеделците да причисли и биопроизводителите, много от които и към днешна дата не са получили не само средства по мярката Агроекологични плащания, но не са получили средства и по СЕПП и НД за 2009-а година.

Иначе по думите на Борисов земеделието е традиционен отрасъл, с „много заети”. Земеделието, което в момента се развива, е стратегически отрасъл, то е конкурентоспособно и е може би единственият сектор, който генерира печалба.

Без да изневерява на стила си на изказване Борисов с лекота обеща, че в земеделието „ще вложим и най-много”, защото „това е хлябът, това е земята”. Със земеделие ние сме изплащали репарации, когато сме били в най-тежка криза, каза още премиерът.

Междувременно днес между Правителството и Националната асоциация на зърнопроизводителите се подписа меморандум.

Очаквайте подробности за подписания документ и поетите от управляващите ангажименти към земеделския сектор по-късно във Фермер.БГ!!!