Близо 400 души, сред които фермери и майки с деца, протестираха в участъка между Народната библиотека и градинката на Народното събрание срещу приетите на първо четене от парламента промени в Закона за генно-модифицираните организми (ГМО), свалящи общата забрана за извършването на опити с тях в България и въвеждащи разрешителен режим за всяко заявление за производство на генно-модифицирани царевица, пшеница, лози, тютюн и зеленчуци.

Протестиращи поискаха промените в закона, засягащи освобождаването на ГМО в околната среда, да бъдат отложени и да бъде организирана широка обществена дискусия. Това съобщиха по време на митинга организаторите.

С лозунги "Не щем ГМО", “България е свободна от ГМО“ и “Ние сме истинското МОСВ“ протестиращите заявиха гражданската си позиция, че преди да се приемат окончателно внесените от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) поправки е необходимо провеждането на широка обществена дискусия. Вероятно ще отпадне досегашната забрана за освобождаване в околната среда и пускането на пазара на следните ГМО: тютюн, лоза, памук, маслодайна роза, пшеница и всички зеленчукови и овощни култури.

Лобистки интереси стоят зад промените в Закона за генномодифицираните организми. Това каза пред Агенция „Фокус” Надежда Максимова от коалиция „За да остане природа в България”. По думите й МОСВ има интерес на всяка цена да бъдат прокарани промените и причината е са лобистки интереси на големи монополистични компании, произвеждащи ГМО

Според организаторите на демонстрацията "За чиста храна, за здрава земя; България - свободна от ГМО" - коалицията "За да остане природа в България" и инициативен комитет на родители и граждани, в момента може да се разреши само работата с ГМО в контролирани условия за научни цели.

Необходимо е също така да се запази 30-километровият защитен пояс около териториите на защитената зона "Натура 2000", смятат протестиращите. Според тях, предлаганите промени подкрепят интересите единствено на малка група заинтересовани хора и на чужди компании.

Според Националната научна асоциация по пчеларство пчелите ще се превърнат в замърсители на околната среда, след като имат допир с генномодифицирани растителни култури. Така ще се стигне до замърсяване на околната среда с ГМО до няколко години и така автоматично ще изчезне биологичното земеделие. Прашецът от генномодифицираните растения може да попадне в пчелния продукт – пчелен цветен прашец, което може да го направи вреден и опасен за здравето.