Общо 158 886 914.31 лева са получили козевъди и овцевъди през тази календарна година. Това каза Аделина Стоянова, директор на дирекция “Директни плащания” в ресорното ведомство по време на годишната среща на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), която се провежда в събота, 3 декември, в Св. св. Константин и Елена.

Гласувайте: Какво ще доведе до по-голяма прозрачност при разпределяне на бюджетите по сектори?

“Не очаквайте революция от 2023 г. а само надграждане с новата Обща селскостопанска политика”, добави Стоянова.

По думите й се очаква в новия програмен период плащанията за овцевъди и козевъди по директните плащания да се запазят и дори стопаните да получат малко повече от досега.


“Тези срещи са мястото, където теорията среща практиката. Искам да ви кажа че вашата асоциация беше една от най-активните от целия дълъг процес от 2018 до момента по изготвяне на Стратегическия план, даваща предложения за интервенции, които да предложим, но и защитавайки всеки един от вас в качеството му на земеделски производител”, добави Аделина Стоянова.

Аделина Стоянова заключи с думите, че различното в новия програмен период ще бъде това, че към момента министерството е субсидирало стопани да произвеждат. А с новата ОСП освен това ще се търсят и резултати.

От министерството представиха разбивка на плащанията в сектора:

Директни плащания - 57,663,358.00 лв.
Държавни помощи и регулации - 93,042,663.63 лв.
Развитие на селските райони - 8,180,892.68 лв.

 

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg