На 22 юли ДФЗ излезе с прес съобщение, че изплаща още 412 хил. лв. субсидии за агроекология. Редакцията на Фермер.БГ беше залята с обаждания на биопроизводители, които твърдяха, че пари до тях не са достигнали още и истинските производители на биопродукция все още не са получили нито лев по агроекологичните плащания.

 

Защо голяма част от биопроизводителите, все още не са получили парите си и къде се крие причината затова, разговаряме с Албена Симеонова, биопроизводител и член на управителния съвет на националната асоциация „Биопродукти”:

 

 - Г-жо Симеонова, получихте ли си парите по агроекологичната мярка? От фонда ни затрупват с информация, че работят денонощно и че плащат.

- Не знам. Те може и да работят, но пари няма. Всички, които сме наистина биоземеделци, пари не сме получили. Никой от нас.

 
- Защо?

- Оказва се, че има някаква много сериозна грешка при слагането на кодовете.

 
- Обяснете.

- Нали знаете, че при нас плащанията са компенсаторни, тоест вървят заедно плащанията за площ и за агроекология. Когато подаваме документите си за кандидатстване по програмата за плащане на единица площ в поземлената комисия, трябва да се пише някакъв код съобразно това какво отглеждаш. Да речем, отглеждам люцерна. Търсят код, ама на кода пише „многогодишни изкуствени ливади”. Приемат ти документите с този код. Да, но ние кандидатстваме и по агроекологичната мярка. Пак питат какво отглеждаме и пак отговарям - люцерна. Тук код за люцерна има и чиновниците надлежно го записват в документацията. Дотук уж нищо нередно. Но идва момент, в който в министерството получават и едните, и другите документи. Събират двата кода и... нищо подобно, няма съвпадение.

 
- Как няма съвпадение - люцерната нали е многогодишно?

- Да, но обработките се правят от машина. И въпросната машина, която очевидно не е много интелигентна, пише „кодовете не съответстват”. Тоест, според машината люцерна и многогодишна изкуствена ливада не е едно и също.

 
- Тоест, грешни сте пак вие, че давате невярна информация.

- Така излиза. В интерес на истината сега в министерството вече отчитат, че грешката е при тях, но по никакъв начин не искат да си го признаят. Знаем, че трябва да се направят нови проверки, само дето не знаем колко време ще отнеме това цялото безсмислено упражнение. Истината е, че ние, биопроизводителите сме най-закъсалите земеделци в момента в България. Знаете, че парите за агроекология са „вързани” и с европейските субсидии и с националните доплащания. И никой от нас пари досега не е получил. Има отделни случаи, но при тях не става въпрос само за биопроизводство.

 

- Тогава кой, щом вие не сте, е получил тези над 3 милиона лева, за които ни информираха от фонда преди няколко дни?

- Вероятно става въпрос за едно от направленията на агроекологичната мярка - земи с висока природна стойност. Те като цяло нямат нищо общо с агроекологията, земите на хората случайно попадат в тази категория и те си го пишат. Питайте ги вие чиновниците от фонда на кого и за какво са дали тези над 3 милиона.

 

- Какво предприемате на като национална асоциация все пак да си поправят грешката чиновниците?

- Ние не сме спирали да се борим, но наистина е трудно. Продължаваме да провеждаме срещи, последната беше преди два дни. Категорични сме, че трябва да се започне разглеждането на всеки от проектите - случай по случай. Първото, което трябва да се случи, е министерството да си поправи грешката.

 

- Добре е, че не спирате да си търсите правата, но как се справяте без пари в активния сезон?

- Много е трудно и една голяма част от нас са на път да фалират. И мен в момента страшно много ме притискат неплатени дължими суми. Не знам колко време ще успея да издържа още. И не само аз - май всички сме на път да се влеем в армията на безработните.

 

Междувременно от ДФ „Земеделие” продължават да уверяват, че работят и в съобщение до медиите от среда на месец юли, съобщиха, че: „За получаване на своевременна информация на кандидатите по мярка 214 „Агроекологични плащания”, в електронната система за справки по директни плащания вече се предоставят и данни от извършваните специфични проверки по мярката. До момента фондът е оторизирал 6 564 275.51 лв. за 935 заявления по мярка 214, подадени през 2010 година”.


Май няма нужда да уточняваме, че става въпрос за същата тази машина, дето бърка кодовете. Тоест, тя не ги бърка, някой „умен” чиновник преди машината е сбъркал - не само кодовете, май и професията си.


Нали на въпросната машина й се „дават” едни данни - първо се въвежда уникалния регистрационен номер, който има всеки регистриран земеделски производител в България, след това се вкарват последните четири цифри от ЕГН или БУЛСТАТ. И от тях машината визуализира информация за размера на заявената през 2010 г. площ, размера на площта по мярката, за която е поет ангажимент, както и дали е спазено условието за изпълнение на агроекологични дейности върху едни и същи площи за минимум от 5 години.


Визуализира, ама какво - люцерната или многогодишната изкуствена ливада? И кому е нужно цялото това упражнение с... улеснението, вместо да вземат и да си уеднаквят фондът и министерството кодовете?