Земеделци успешно създадоха градина за производство на биологични ябълки, съобразно философията за биодинамично земеделие на Рудолф Щайнер. Тази година те реализират на българския пазар сортовете Мелодия, Пинова, Гала, Флорина, Брибурн, Фуджи, Голд Розио и Голдън Б (разновидност на Златна превъзходна).

 

Градината се разполага на 54 дка, и въпреки големия ентусиазъм, с който са я създали, собствениците отчитат и много предизвикателства, с които се сблъскват в начинанието си.
 

Биото е философия и начин на живот!, заявява пред Фермер.БГ  Павлин Пантов, собственик на градината. Всичко започва през есента на 2009 г., когато семейството на Пантов решава да засади ябълкова градина в село Долно Белотинци, област Монтана. Ние не сме агрономи и когато споделихме с агронома, от когото купихме посадъчния материал, че искаме да отглеждаме дръвчетата, спазвайки принципите на биологичното земеделие, той ни каза, че това при ябълките е невъзможно, защото болестите и неприятелите които ги нападат, са много упорити и без конвенционални препарати няма да мине, разказва Пантов.
 

Това обаче не демотивира семейството. Напротив – те продължили да търсят агроном, който да споделя философия им. Така се запознали с настоящата си агрономка, която при част от мероприятията прилага рецептите на Мария Тун – един от последователите на създателя на биодиномичното земеделие Рудолф Щайнер. Болшинството от дейностите в стопанството са съобразени именно с биодинамичния календар.

 

През миналата година биопроизводителите имат реализиран проект по ПРСР по мярка Агроекология. През тази година са спечелили проект и по мярка 121 за закупуване на трактор. Павлин Пантов признава, че процедурите за кандидатстване по Програмата за развитие на селските райони са тромави, и вместо да се опростяват, се усложняват.

 

Тази година е била много тежка заради сушата, в резултат на която над 50% от добитите ябълки, са дребни и с не много добър външен вид. А не това търсят търговците, коментира Пантов. В рамките на шегата фермерът посочва, че в момента търговците бъркат ябълките с тикви, като залагат предимно на големите размери. Най-големият проблем обаче не е в това какво искат търговците, а в това какво се внася в България. Тук пазарът е залят с полски и македонски ябълки, които се предлагат на смешни цени и българските производители действително не могат да бдат конкуретноспособни.

 

Реализацията е много трудна. В момента ябълковите градини са втора година в процес на биосертификация. Това, че все още не са напълно сертифицирани не им позволява реализация на европейските пазари. Тъй като стопанството е все още в преход към биологично производство, земеделците нямат право да ги продават като биологични. Ето защо ги предлагат като конвенционални. Много малко са хората, които се доверяват и купуват като биологични ябълките, без значение от тяхната визия и размер, казва Павлин Пантов.

 

Друг проблем за земеделеца е съхранението на ябълките, които се отглеждат биологично, защото те няма как да се „напомпат“ с химични препарати. През тази година са произведени около 30 тона ябълки, но голяма част от тях вероятно ще се компостират.

 

Биоябълките, произведени от семейството на Павлин Пантов, се съхраняват в софийското село Казичене, откъдето могат да бъдат закупени, а също така могат да бъдат доставени до адрес след предварителна заявка по телефона. Килограм от по-дребните сортове (за сок) струва 0,80 лв, а по-едрите плодове за консумация – 1,20 лв с ДДС.


 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!