Многократни бяха обещанията на Земеделското министерство и Държавен фонд „Земеделие”, че биопроизводителите ще получат средствата си за агроекология в законовия срок до 30 юни. Днес обаче отново се появиха съмнения ще се случи ли това, защото от МЗХ съобщиха, че кандидатите за подпомагане по направление „Биологично растениевъдство” по мярка 214 „Агроекологични плащания” на ПРСР 2007-2013 г. трябва да подадат в ДФЗ-РА нови документи към проектите си.

Това се налага във връзка с възникналите проблеми при одобряване на заявления за плащане, свързани с несъответствие на заявения агроекологичен код и подадената информация от контролиращите лица на биологичното производство, с които има сключени договори, се посочва в обръщение на зам.-министъра на земеделието Светлана Боянова, публикувано в сайта на МЗХ.

До 28 юни 2010 г. земеделските производители трвбва да подадат в ДФЗ-РА следните документи:

1. Документи, доказващи обстоятелствата по заявлението към 9 юни 2009 г. от контролиращото лице, т.е дали парцелите, които сте заявили за подпомагане към тази дата са били в преход или са преминали периода на преход;

2. Документи (резултати от проверка на място на контролиращото лице, сертификационни писма, сертификати и др.), доказващи настъпили промени по заявленията за кампания 2009 г. (смяна на култура и др.).

Съобщението на зам.-министър Светлана Боянова можете да прочетете в download центъра на Фермер.БГ.

Всички теми за Агроекологичните плащания четете ТУК

Гледайте ВИДЕО по темата:

Калина Илиева за
плащанията по мярка Агроекология Сливен, 28.05.2010 Калина Илиева за плащанията по мярка Агроекология