С национално съфинансиране България ще успее да запази бюджета за субсидиите по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) до близо 3 млрд. евро.
 
 
„Провел съм вече неофициални разговори и има готовност бюджетът за развитие на селските райони да се запази до близо 3 млрд. евро“, съобщи земеделският министър Румен Порожанов на форум на Националното сдружение на общините в България.
 
По думите му в момента секторът е в сложен период. Дебатът за Общата селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г. върви с различни мнения на страните, Многогодишната финансова рамка е тежък документ, който се очаква да бъде приет през октомври-ноември. 
 
Министърът припомни, че в предложението на ЕК е предвидено намаление с 15% на бюджета ПРСР, но в България ще има възможност то да бъде компенсирано с национално съфинансиране.
 
Снимка: pixabay.com
 
Румен Порожанов увери кметовете, че земеделските производители в техните райони могат да се чувстват сигурни за подпомагането и в периода 2021-2027 г., когато ще се прилага нова ОСП. 
 
Няма намаление при средствата за директни плащания за България, дори заради т. нар. конвергенция или външно сближаване има леко увеличение, подчерта министърът. Той припомни, че е възложено изработването на SWAТ анализ в сектор „Земеделие и храни”, който ще е основата на бъдещия национален стратегически план. 
 
Във форума участва и зам.изпълнителният директор на държавен фонд „Земеделие“ Атидже Алиева-Вели. Тя отбеляза, че е приключила административната обработка на 180 от подадените общински проекти по ПРСР.
 
Следете темата и на cap4us.fermer.bg.
 

 

© 2019 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!