Фермерите смятат, че това решение не е най-разумното на фона на глобалното увеличаване на населението на планетата.
Казано на най-разбираем език дефицитът на земеделска продукция ще доведе до празни стомаси, казва в коментарите си към новината за новата цел пред Бавария секретарят на Баварската асоциация на фермерите (BBV) Георг Вимер, съобщава topagrar.com.

Проблемите с отровените пчели продължават

Този път пиша не само като генерален секретар на BBV, но и поради това, че съм получил образование в областта на селското стопанство и съм учил за инженер-теглото, а също така и заради това, че ме безпокои бъдещото благополучие на моя стомах, благодарение на референдумите от есента, казва Вимер.

Правителството на Бавария иска до 2028 г. продуктите за растителна защита, използвани от фермерите, да бъдат намалени с 50%.

Селското стопанство се променя, то се подобрява и това води до понижаване на нормите за внасяне, което е правилно, но не бива да се престараваме.

Става дума за необходима растителна защита. За работата на професионалистите, които осигуряват гаранция на продоволствената безопасност и се грижат за това, вредителите и болестите да не унищожат реколтата, с която се хранят хората на планетата.

Да се постигне баланс между селското стопанство и околната страна е добро нещо и е правилно.

Длъжни сме да вземаме участие в тази посока, но асоциацията на фермерите трябва да защитава и да отстоява позицията на селското и горското стопанство – да отстоява разумните решения, казва Вимер.

Засега нищо не е решено окончателно, допълва той.

Ясно е едно обаче – всякакви цели и срокове за намаляване на използването на продукти за растителна защита са неправилният път. Това доказват дебатите досега, а и основната дума и вашият къркорещ стомах, когато настъпят гладни времена, казва секретарят BBV.