Български вина си тръгнаха като големите победители от един от най-престижните винени конкурси в света. Наш производител грабна три златни, четири сребърни и един бронзов медали.
 
 
Министерство на земеделието, храните и горите и Държавен фонд „Земеделие” са получили благодарствено писмо от изба Ямантиеви – Ивайловград за оказаната подкрепа, чрез мерките на Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор в България, съобщиха от ОДЗ „Кюстендил“.
 
Избата стана безспорният български фаворит на винения конкурс AWC Виена 2017 с три златни, четири сребърни и един бронзов медали. Това постижение нарежда българското производство непосредствено след Австралия, Франция, Италия и Германия във винения свят.
 
В конкурса, установяващ най-високите стандарти за качество на виното, тази година взеха участие 12 615 вина от 40 държави. AWC Виена е най-предизвикателното състезание за вина поради абсолютно „сляпата” система на дегустация и стриктни правила. Всички вина се дегустират във Федералния колеж и бюро по винарство и лозарство в Клостернойбург, Австрия, в отделни кабини и анонимно, от международно жури от енолози, винени експерти, сомелиери, гастрономи и търговци на вино.