Българските млекопроизводители искат създаването и прилагането на нови инструменти, които ще бъдат използвани за регулиране на пазара на млечни продукти, в това число и гарантирана адекватна компенсация на земеделските стопани. Това става ясно от писмо на Националния съюз на говедовъдите в България, изпратено до Европейската комисия и комисаря по земеделие Фил Хоган.


В случай, че след извънредния Съвет на министрите на 7 септември исканията на фермерите останат неудовлетворени, те посочват, че „ ще бъдем принудени да защитим своя бизнес и интерси. Протестните действия и гражданското неподчинение, по подобие на нашите европейски колеги, са единствения начин да покажем нашето отчаяние“.
[news]
Фермер.БГ публикува пълния текст на писмото на НСГБ до евромкомисар Хоган (без редакторска намеса):

Изх.№: 46/24.08.2015г

 

До

Европейска комисия

Европейски Kомисар за земеделие и развитие на селските райони Европейски парламент

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА


Националния съюз на говедовъдите в България е най-голямата говедовъдна организация в страната и обединява стотици фермери, които произвеждат над 70% от кравето мляко в България. В много кратки срокове успяхме да изградим съвременни ферми, оборудвани с необходимата техника за производството на качествено мляко отговарящо на европейските изисквания и използваме съвременни технологии за отглеждане на животните. Вече имаме ферми, които имат средна продуктивност от крава над 10000кг и много други които произвеждат над 8000кг. Това са положителни неща, които нашите фермери постигнаха с много труд, много кредити и бързо приобщаване към Европейските изисквания.


За съжаление с положителните неща до тук - кризата в млечния сектор, която обхвана ЕО и продължава една година не само, че не прескочи България, а точно обратното. Нашите ферми са пред фалит, а много от тях се отказват от бизнеса си развиван с години. Ниските изкупни цени на млякото в момента позволяват да се осигурява изхранването и отглеждането само на млекодаващите крави. Останалите животни - младите, тези за угояване, юниците за разплод и сухостойните крави се издържат от фермерите, чрез кредити. Ясно е, че това положение не може да продължава и нашите фермери се обръщат към Вас за оказване помощ. Проведените разговори с Министъра на земеделието и неговите заместници доведоха до малка помощ –програмата де минимис, която е крайно недостатъчна за да съхраним млекопроизводството. От тази помощ не се възползваха напълно част от средните и големите ферми поради ограничения брой животни до 200 крави като горен допустим праг на подпомагане или вече изчерпан лимит от 15 000 евро за последните 3 години, а именно тези стопанства допринасят за подобряване качеството и хигиената на млякото в сектора, а също така не на последно място тези стопанства внасят данъци и са 100% на светло. Всичко това е на фона на увеличаващите се цени на фуражите, използваната енергия, услугите, работната ръка и други фактори.


Запознати сме с писмото на Kопa Kоджека, което изпрати до ЕК и също настояваме комисията да направи всичко възможно да подобри нашето положение в спешен порядък. В противен случай ще фалират стотици ферми. Ясно е, че ще се намали производството на мляко, също ще намалее и производството на месо поради намалелия брой на родените млечни телета. Освен това ще се отвори нова социална дупка в страната и множеството безработни в сектора ще доведат до допълнителни средства, които правителството трябва да осигури за социални издръжка.


Уважаеми господа,


Благоприятния за изхранването на животните летен период приключва. Много от нашите фермери не успяха да се възползват от него и да набавят нужните им за зимния период фуражи поради липса на средства. В същото време започва подготовката на почвите, закупуването на семена и торове за следващата стопанска година. Този процес, в условията на ограничен финансов ресурс, няма как да бъде извършен качествено и в необходимите срокове. Причина за тази ситуация от една страна са ниските изкупни цени на млякото, а от друга неблагоприятните климатични условия. В България изминалия есенно – зимен период бе съпътстван от необичайно високо количество валежи, което затрудни засяването на есенниците. Много от нашите колеги не успяха да извършат тази операция, като разчитаха да покрият земеделските площи с пролетни култури със слята повърхност. За съжаление пролетта не донесе по-добро време. Почвите бяха преовлажнени през цялата зима и затрудниха всички мероприятия по тяхната обработка. Това не позволи навременното засяване на необходимите за изхранването на животните фуражни култури, а дори напротив на много места в страната се наблюдава унищожаване на есенниците. При тази ситуация стартира летния сезон, който бе съпътстван с липса на валежи и повсеместна суша. В следствие на изброените климатични аномалии се стигна до ниски добиви на груби фуражи от декар и разбира се ръст на цени. Не сме съгласни с констатациите на някои представители на ЕК, че ниската цена на млякото, която през последните 12 месеца в България е 0,27 евро, се компенсира от по –ниските цени на фуражите. От изложените по горе аргументи се вижда, че тези твърдения са безпочвени и звучащи като оправдание за политическото решение за налагане на санкции на Русия и ответното руско ембарго, довело до унищожителните последствия за млекопроизводителите в България. Данните от нашите анализатори показват, че в момента фермите с предадената продукция-мляко и месо успяват да покрият до 75% от направените от тях разходи./прилагаме икономическа справка/и при тази ситуация изходът е само един - ликвидиране на фермата. Към всичко това трябва да добавим разразилата се миналата година епидемия от Син език и последиците от нея – аборти при говедата и овцете. Нашите фермери също могат, както своите колеги от Европа да обръщат и разбиват камиони и цистерни, да излязат на барикадите, да блокират граници или да влязат в конфликт с право охранителните органи. Блокирането на вноса на сурово мляко и млечни продукти от държави членки на ЕС и трети страни би позволило реализирането на родната суровина и повишаване на изкупната цена. И това ще бъде единствения реален изход от създалата се ситуация, в случай, че нашия вик за помощ не бъде чут. Ние смятаме, че в тези тежки дни за фермерите трябва да им се помогне по цивилизован начин и за това разчитаме на Вас. В тази връзка сме предложили пакет с предложения, които са предоставени на нашите министри, с които да Ви запознаят.

 

Господин Комисар,

отправяме молба към Вас, нашите справедливи искания за подкрепа да бъдат удовлетворени. Разчитаме на мерките за подкрепа, които ще бъдат оповестени по време на заседанието на министрите на ЕС. В противен случай Ви уведомяваме, че ще бъдем принудени да защитим своя бизнес и интерси. Протестните действия и гражданското неподчинение, по подобие на нашите европейски колеги, са единствения начин да покажем нашето отчаяние.
 

С поздрав и пожелания за бъдеща ползотворна съвместна работа.

 

Председател на НСГБ: ……………………..Димитър Зоров

 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!