Протокол относно фитосанитарните изисквания за износа на царевично зърно от България за Китай беше подписан на 16 декември 2013 г. по време на официалното посещение в Китай на българската парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Михаил Миков, съобщиха от правителствения пресцентър. От българска страна документът подписа заместник-министърът на земеделието и храните Явор Гечев на церемония в Агенцията за контрол на качеството в Пекин.

 

Протоколът прави възможен износа на българска царевица за пазара на Китай. С това се полага началото на серия от протоколи, подадени от българска страна към китайското правителство за внос на български земеделски продукти. На срещата бяха обсъдени възможностите за ускоряване на подписването на споразумения и за внос на българско мляко и млечни продукти, месо, месни продукти и месни субпродукти, колбаси и деликатеси.

 

Заместник-министър Явор Гечев отправи покана към своя китайски колега за официално посещение в България през 2014 г., когато ще бъде отбелязана 65-та годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Китай. България е вратата на Европа и тя е широко отворена за китайските инвестиции, заяви пред журналисти в Пекин председателят на Народното събрание Михаил Миков.

 

Миков и председателят на Китайския съвет за насърчаване на международната търговия Уан Дзифей откриха бизнес форум, на който български фирми представиха своя продукция.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!