България изостава в усвояването на средствата предвидени в Програмата за развитие на селските райони ( ПРСР ) , които са общо 3,2 милиарда евро за период от седем години. Това съобщиха пред Фермер.БГ експерти от Главна дирекция "Земеделие" ( DG Agri ) в Европейската комисия, които анализират периода за реализирането на ПРСР 2007-2013 и в момента подготвят доклад.

 

Фермерите могат да се възползват от средствата до края на 2013 г., когато ще бъде съставен окончателния доклад, след което ще има одит, заявиха още от Европейската комисия. На въпрос, къде точно сме в класацията по усвояване на евросредствата за земеделие, от ЕК  неофициално съобщиха, че още е рано да се каже, тъй като в момента се анализират данните от изпълнението на програмите за селски райони и в други страни членки на ЕС . По предварителна информация  изпълнението на Румънската програма за селските райони е много зле и вероятно с България ще се спори за измъкване от последното място.

 

"Въпреки това, България има реален шанс да се представи добре. Остават само две години, но това не означава, че средствата не могат да бъдат реализирани", съобщи още за Фермер.БГ висшия чиновник от Европейската комисия. Той даде примери и с много други страни в Европа, които в началото също са стартирали проблемно с проектите, но след това са реализирали добре програмата за селските райони.

 

"На пръв поглед, парите изглеждат заключени за българските фермери, но това не е точно така, ако се погледне в перспектива и се отчете оставащия период от 2 години", каза още експертът. По неговите думи, страната ни може да договори поне 50% от бюджета на програмата още през следващите няколко месеца, тъй като в настоящия момент са договорени 44%. По-сложно на българската администрация ще бъде да даде тези пари. "Питайте вашите експери и искайте междинен отчет за това как се изпълнява програмата и какво става с парите на европейските данъкоплатци. Те са длъжни да ви захранват регулярно с такава информация", посъветва експертът от Брюксел.

 

Попитана  за съотношението на договориране и разплащане на средтвата по програмата зам.-министър Светлана Боянова отговори, че към момента нещата се движат добре, посочвайки, че договорираните средства са 44%, което потвърждава неофициалната информация от наблюдателите в Брюксел, и 22% са реално отпуснатите до фермерите пари.

 

"Доброто или лошото изпълнение на ПРСР е важен показател за оценката, която ще направи ЕК по отношение на подпомагането за следващия 7-годишен програмен период. Тоест, ако вие не усвоите даден бюджет, то следващият ще бъде формиран на базата на това, което сте усвоили, плюс още малко отгоре, тъй като идеята е да увеличаваме парите с всяка следваща година. Рано е да водим този разговор, още повече и неофициално, така че, нека първо да стискаме палци на България. Аз вярвам, че ще се справите, защото сме приятели и искаме да постигнем една и съща цел. Успех и на Румъния", каза в заключение пред Фермер.БГ високопоставеният чиновник от ЕК.

 

 

© 2011 fermer.bg