Значително мнозинство от страните-членки от ЕС гласуваха против плана на Комисията да се позволи отглеждането на генетично модифицирана (ГМО) царевица, известна като 1507. Грийнпийс предупреди, че ако Комисията все пак разреши културата, въпреки политическата опозиция и опасенията за въздействието ѝ върху околната среда, то това би било незаконно.

Деветнадесет държави гласуваха против одобряването на ГМО царевицата в среща на министрите от ЕС – Франция, Италия, Унгария, Гърция, Румъния, Полша, Холандия, Австрия, България, Хърватска, Кипър, Дания, Ирландия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Словакия и Словения.
[news]
Само пет държави гласуваха в полза на генетично-модифициранете царевица – Испания, Обединеното кралство, Финландия, Естония и Швеция, четири се въздържаха – Германия, Португалия, Чехия и Белгия.

През януари 2014 г., огромно мнозинство от членовете на Европейския парламент също призова Комисията да оттегли своето предложение за разрешаване на ГМО царевицата.

1507 е проектирана да произвежда пестициден токсин, наричан Bt, който е токсичен за вредителите. Агенцията по безопасност на храните на ЕС подчерта вредното въздействие на ГМО културите върху пеперуди и молци и предупреди за пропуски в изследване за ефектите на 1507. Царевицата се произвежда от американската химическа компания DuPont Pioneer, е проектирана също да бъдат устойчиви към амониев глюфозинат. Този хербицид ще бъде забранен в ЕС до 2017 г., поради неговата токсичност.


© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!