От 1 декември 2013 г. влезе в сила забрана за употреба на инсектициди на химическите компании Syngenta и Bayer. Три неоникотиноидни инсектициди – тиаметоксам, имидаклоприд и клотианидин са предмет на частична забрана в период на две години в целия Европейския съюз (ЕС). Инсектицидите са забранени заради доказани вреди, водещи до висока смъртност при пчелите, както и заради съмнение за остатъчни ефекти по останалата хранителна верига.

 

Още след влизането в сила на забраната от международната екологична организация Грийнпийс призоваха фермерите в Европа да бъдат отговорни за опазването на екологията и биоразнообразието и да се вслушат сериозно и съвестно в предупрежденията на учените, както и да спазват забраната върху използването на посочените агрохимикали.

 

Фермер.БГ зададе въпрос кой в България ще отговаря за спазването на забраната за употреба на инсектицидите? Зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев отговори, че институцията, която ще следи за спазването на забраната за използване на опасните инсектициди е Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и експертите по растителна защита.

 

Неоникотиноидите са сравнително нов клас инсектициди, получени от никотина. Поради тяхната висока невротоксичност за насекомите , неоникотиноидите са изключително ефективни при контролирането на някои вредители в земеделието. Нанесени като листно пръскане, неоникотиноидите се превърнаха в един от най-разпространените химикали използвани в селското стопанство.

 

Те се използват за обработка на площи с царевица, овощни дървета , картофи и много други култури. Неоникотиноидите имат системни свойства, което означава, че те се абсорбират от цялата система на растенията, а в резултат на остатъци от пестициди във всички части на растението , включително цветен прашец и нектар, се стига до рекордна смъртност при пчелите.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!