Регистрираните ветеринарни лекари ще могат да упражняват дейност по идентификация на животните и издаване на свидетелства за транспорт.

Тези дейности обаче няма да се заплащат от държавата в лицето на Българската агенция по безопасност на храните, се посочва в заповед от вчера, 30 май на изпълнителния директор на БАБХ д-р Венцеслава Тасева.

„Тази заповед на практика дава възможност на регистрираните ветеринарни лекари да упражняват дейност по маркиране и издаване на свидетелства за транспорт, което беше забранено от предишната заповед (от 29.04.2013 г.). Колегите могат да работят в системата, но безплатно, а такива плащания са необходими !“ Това коментира пред Фермер.БГ председателят на Българския ветеринарен съюз доц. Тодор Маринков.

На този етап фермерите трябва сами да заплащат разходите по извършването на плащанията към регистрираните ветеринарни лекари за изпълнението на мерките по Държавната профилактична програма и програмите по надзор и ликвидиране на болести по животните.

По информация на БВС, който участва в разработването на указания за схемата на държавна помощ, в ЕК е изпратена нотификация за одобрение на Държавна помощ за фермерите по официалната идентификация и разходите за идентифициране на животните, както и разходите за изпълнение на мерките по държавната профилактична програма, програмите за надзор и ликвидиране на болести по животните, вземането и транспортиране на пробите, необходими за изследванията. На този етап все още няма отговор от страна на ЕК.

БВС е подготвил преди време Тарифа за определяне на цените, които се заплащат за изпълнението на мерките по държавната профилактична програма и програмите за надзор и ликвидиране на болести по животните за 2013 г. , която е внесена в МЗХ. „Имаме одобрение на тази тарифа от бившия министър проф. Станков, както и от зам.-министър Цветан Димитров. Тя трябваше да мине за одобрение на Министерски съвет, при което от страна на Финансовото министерство е получен отказ за приемането ѝ. Тарифата е променена, но как точно, ние оставаме в неведение, защото нито една институция не ни предоставя тези промени“, обясни председателят на БВС.

Според доц. Маринков тарифата в момента е минимална и има „смешни“ плащания за манипулации – като например 2 лв  за животно при обследване на кравеферма от ветеринарен лекар. Същата е тарфата и за свинефермите и овцефермите. Според ветеринарите има редица други фактори, които унижават професията на ветеринарен лекар.
 
От БВС искат спешна среща с новия земеделски министър проф. Димитър Греков, за да му представят проблемите си, които според доц. Маринков са проблеми и на цялото общество: „Ние се грижим не само за здравето на животните, но и за това на хората – да консумират чисти животински продукти“. Ветеринарите търсят подкрепа и от страна на животновъдите, защото двете страни трябва заедно да защитават общите си интереси.  

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!