Евентулното въвеждане на обратно начисляване на ДДС при търговията със зърно няма да постигне ефекта, който се търси. Напротив – от земеделския сектор ще излезе сериозна сума оборотни средства - около половин милиaрд лева, което сериозно ще ощети земеделските производители. Това коментира пред Фермер.БГ председателят на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) Христо Цветанов, след като Комисията по земеделие в Парламента единодушно прие въвеждането на такава мярка в ЗДДС.

Според Асоциацията въвеждането на тази законодателна мярка ще рефлектира негативно и на всички доставчици на всякакъв вид суровини, необходими за земеделското производство. „Ако един производител няма достатъчно средства да си купи торове, например, то той ще предпочете да си ги купи от Румъния, защото там няма да плаща ДДС , вместо от торовия завод в Димитровград. Нищо не ни пречи да си купим и горива от румънски фирми в условията на свободно движение на стоки в ЕС, посочи Христо Цветанов.

От Асоциацията смятат още, че на този етап, предвид и лошата година за земеделците по отношение на ниските изкупни цени, сега не е най-удачният момент да се прилага обратно начисляване на ДДС.

От АЗПБ посочват, че държавата трябва да търси други механизми за справяне с лошите практики в зърнотърговията  без да се засяга интересите, и то драстично, на производствената част и на всички периферни доставичци в земеделското производство.

В случай, че законът за ДДС бъде приет, най-важното е да се гарантира бързото възстаовяване на сумите на земеделските производители. Необходими са също и облекчени процедури по ревизиите, защото по време на тях, държавата няма да възстановява тези средства, посочи председателят на АЗПБ.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!